Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je jasné, že nešlo o otravu z jídla. Navalnyj má spoustu nepřátel, říká ruský expert

Alexej Navalnyj. Archivní foto: Maxim Šemetov, Reuters
Alexej Navalnyj. Archivní foto: Maxim Šemetov, Reuters

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj se podle Alexandra Morozova, který na Filozofické fakultě UK vede Akademické centrum Borise Němcova pro výzkum Ruska, zřejmě stal obětí otravy, která souvisí s jeho politickou činností. „Navalnyj má velmi mnoho nepřátel, jejichž činy odhaloval. Mnozí z nich by se mu chtěli pomstít,“ řekl v rozhovoru pro Deník N.

Už se objevují spekulace, že se Navalnyj stal obětí otravy, za kterou stojí ruský režim. Lékaři přitom ještě ani nepotvrdili jeho diagnózu. Není na taková vyjádření příliš brzy?

Ne, příznaky podle mě ukazují, že nejde o otravu jídlem. Je to další v řadě případů, jako byly otravy Vladimira Kara-Murzy nebo Pjotra Verzilova z umělecké skupiny Vojna.

Není samozřejmě možné tvrdit, že to dělají přímo tajné služby. Můžeme ale říct, že za tím stojí lidé nějakým způsobem spojení s režimem.

Navalnyj má velmi mnoho nepřátel, jejichž činy odhaloval. Mnozí z nich by se mu chtěli pomstít.

Teď nemá cenu hádat, kdo za tím mohl být, protože se jedná o velmi široký okruh lidí. Například útok na novináře Olega Kašina – toho zbila ochranka jednoho z podniků na přání gubernátora. Naopak v případě Litviněnkovy vraždy nebo útoku na Skripala šlo jasně o práci tajných služeb.

O tom tedy není možné spekulovat, je ale jasné, že to nějak souvisí s Navalného politickou činností.

Pokud přistoupíme na to, že šlo o úmyslnou otravu, mohla to být iniciativa nějakého podnikatele nebo lokálního funkcionáře?

Vyloučit zatím nejde nic. Na Navalného už útočili dříve, kdy mu poranili oko dezinfekcí. Tehdy šlo o aktivisty prokremelské organizace, která bojuje s liberály a opozicí.

Existuje velmi jednoduché kritérium. Vyšetřovací komise spolu s FSB

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější