Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finská Islaja v české Kalvárii: při zpěvu se rituálně nořím do sebe

Islaja. Foto: Bellocchio Fotostudio
Islaja. Foto: Bellocchio Fotostudio

Finská zpěvačka Merja Kokkonenová, známější spíše pod pseudonymem Islaja, se do České republiky vrátila, aby odehrála koncert na místě přinejmenším neobvyklém, na festivalu Jednota Kalvárie konaném na jednom z nejmalebnějších míst Kokořínska, na vrchu Kalvárie nedaleko Úštěku s barokní křížovou cestou. Pokud jste festival nestihli, poslužte si alespoň rozhovorem.

Pro interpretku jde o vystoupení na Jednotě Kalvárie mimořádné i z mnohem všednějších důvodů. „Je jediné, které současná situace nedokázala zrušit. Je opravdu frustrující několik týdnů se připravovat na měsíce dopředu oznámené akce, které jsou rušeny jen s několikadenním předstihem,“ vysvětluje Merja Kokkonenová v úvodu rozhovoru pro Deník N.

Zhruba před deseti lety jste se z Finska přestěhovala do Berlína. Proč?

Už nějakou dobu jsem měla jasno, že chci tvořit někde, kde to kulturně žije víc než ve Finsku. Hledala jsem proto město, které by bylo logisticky i finančně dostupné, a shodou okolností mi v tu chvíli psala řada známých z Berlína, ať neváhám a přidám se k nim.

Když jsem se odtamtud prvních pár let vracela domů, měla jsem pocit „jak tady proboha někdo může chtít žít?!“. Připadalo mi, že se tam nic neděje. V posledních letech se to ale obrací. Pokaždé jsem překvapená, co mohou Helsinky nabídnout, co je nového, kolik je tam zajímavých projektů, zatímco Berlín se vydal opačnou cestou. Gentrifikace pohltila spoustu zajímavých míst i aktivit, čím dál víc mezinárodních společností sem stěhuje svá sídla, a mění se tu proto jak lidé, tak i architektura nebo kultura. Možná je načase vrátit se domů.

Rád bych se zastavil u jedné z vašich inspirací, kterou opakovaně zmiňujete v rozhovorech, a tou je hudba finské romské komunity. Přiznám se, že bez vás bych o její existenci zřejmě ani nevěděl…

Neví o ní ani spousta Finů. Přitom je romská enkláva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější