Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Radši exekuci než omluvu, válka o TikTok a „unešení“ prvního gentlemana Středočeského kraje

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes sepsala Barbora Němcová.

Jedním z hlavních témat posledních let je sucho. Jenže po pěti letech nedostatku vody může podle ředitele ČHMÚ nastat pětileté období povodní. „A pravděpodobně i nastane. Když je pět let sucho a teplo, je přirozené, že bude období, kdy bude srážek výrazně víc,“ říká v rozhovoru s Adélou Skoupou šéf meteorologického ústavu Mark Rieder.

Kauza Peroutka se stala po suchu další stálicí novinářských témat. Stát se totiž v termínu neomluvil Terezii Kaslové za lež prezidenta Zemana. Ten v roce 2015 prohlásil, že dědeček Kaslové, novinář Ferdinand Peroutka, napsal článek s titulkem Hitler je gentleman. Hrad tajemný článek nikdy nenašel a Zeman zarytě tvrdil, že byl vlevo dole. Zeman se neomluvil, Hrad také ne a teď ani resort financí. Advokát Kaslové proto zítra navrhne dát ministerstvo financí do exekuce. Taky si představujete, jak exekutor oblepuje resort páskou s nápisem „zabaveno“?

Američané se letos bez korespondenčního hlasování neobejdou. Podle prezidenta Trumpa to povede k „nejzkorumpovanějším volbám v historii země“ a občanům tento způsob volby nedoporučuje. Proto si vyzvedl absenční volební lístek, a bude tak na podzim volit poštou. Trump zároveň trvá na tom, že „absenční hlasování“ a „korespondenční hlasování“ jsou dvě rozdílné věci. Jenže experti se shodují, že se jedná prakticky o to samé. Více o na první pohled úsměvné situaci v článku Kirilla Ščeblykina.

Že je TikTok pro děti? To možná ano, ale v USA se vede o čínskou sociální síť lítý boj. Proč se TikTok, na kterém se na videích vesele zpívá a tancuje, stal předmětem obchodních válek, do kterých se pustil i prezident Trump, popisuje ve Studiu N expert na sociální sítě a ochranu soukromí Daniel Dočekal.

Na začátku srpna se pražská policie začala připravovat na Prague Pride (na zásah v ulicích, ne na účast, pozn. red.). Stovky policistů tak musely do služby mimo pracovní dobu. Jenže proplácení přesčasů se dočkají jen velitelé zásahu, jejich podřízení si musejí přednostně vzít náhradní volno, a pokud ne, tak se finanční odměny dočkají až kolem Vánoc. Více o omáčce, která má zakrýt jen obsah talíře, v článku Lukáše Prchala.

V třiapadesáti letech se lidé obvykle chystají na roli prarodičů. Vrcholoví sportovci v tomto věku už dávno nesoupeří na stadionech. Ne tak ale japonský fotbalový profesionální hráč Kazujoši Miura. Ten je rozhodnutý na trávníku natáhnout bačkory (kopačky?). „Bude hrát, dokud neumře. Říkal nám, že chce umřít na fotbalovém hřišti,“ říká zaměstnanec klubu, kde „King Kazu“ hraje.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Korejští sirotci V Československu našli nový domov, v KLDR zmizeli
  • Inspekce: Nanorouška je marketing
  • Na Okamuru se valí kritika i z řad příznivců SPD
  • Státu hrozí exekuce v kauze Peroutka
  • Dánská bouře smete „tvrdá ghetta“ z mapy
  • Komentář: Česko se uložilo do hibernace, přijde nepříjemné probuzení
  • Rozhovor s režisérkou filmu Šarlatán

Krátce ze světa i domova

Nechal se unést. Měl pocit, že se mě nikdo nezastane, uvedla hejtmanka Pokorná Jermanová k vulgárním slovům svého chotě na adresu Martina Kupky. Známý kadeřník Jakub Pokorný se své manželky zastal tak, že kandidátovi ODS na hejtmana na Facebooku vzkázal, že je mu z něj „na blití“ a označil ho za „buzeranta“. Jermanová se poté Kupkovi omluvila.

Že se mají ve Švýcarsku líp, je bez debat. A nyní jim tam dokonce sladce nasněžilo. Kvůli poruše na ventilačním systému továrny na čokoládu ve městě Olten bylo celé město pokryto kakaovým práškem. Zprávy o čokoládových iglú ani sněhulácích ale dostupné nejsou.

Situaci v Bělorusku sleduje celý svět s napětím. Zatímco agentura TASS píše, že inaugurace běloruského prezidenta Lukašenka se uskuteční do dvou měsíců, tak německá kancléřka Merkelová oznámila, že státy EU výsledek voleb neuznávají a EU zavede na zástupce režimu, kteří jsou zodpovědní za násilí a falzifikace voleb, sankce. Více o dění v posledním totalitním státě Evropy můžete sledovat pod tagem Běloruské volby.

Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita odstoupil z funkce krátce poté, co jej společně s premiérem Boubouem Cissém zajali armádní vzbouřenci. Těžební společnosti ale ujišťují investory, že, krize nekrize, zlato se bude těžit dál.

Trojice českých horolezců plánuje zdolat nejvyšší nepokořenou horu světa Muču Kiš. Na jejím vrcholu ve výšce 7453 metrů doposud nestanula lidská noha. Součástí výpravy je i někdejší pražský primátor Pavel Bém.

Žáci v Černé Hoře si prodlouží prázdniny až do 1. října. Úřady začátek školního roku odsunuly kvůli nejisté koronavirové situaci.

A smutné zprávy na konec. Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross známý z oscarového snímku Ohnivé vozy či seriálu Star Trek.

Herec Ben Cross. Foto: Deadline Hollywood@DEADLINE

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější