Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Co to má znamenat?“ Věta z „koronavirového manuálu“ zaskočila organizátory olympiád pro nadané děti

Účastníci celostátního kola Zeměpisné olympiády 2020 pozorují okolí Jílového u Prahy. Foto: Lucie Urbanová
Účastníci celostátního kola Zeměpisné olympiády 2020 pozorují okolí Jílového u Prahy. Foto: Lucie Urbanová

Ministerský návod na fungování škol v době šíření koronaviru uvedl do pohybu nejen učitele a ředitele škol, ale i organizátory odborných olympiád a dalších soutěží. Ministerstvu poslali otevřený dopis, kde se jen přes noc sešla víc než stovka podpisů a další přibývají. Úřad uklidňuje, že soutěže mohou probíhat na dálku a zrušení celostátních klání se netýká všech.

V dokumentu, který v pondělí dorazil ředitelům škol a jenž řeší hlavně provoz ve školách po 1. září, stojí nenápadná věta, která vzbudila pozdvižení v poměrně početné komunitě organizátorů předmětových olympiád: „Soutěže celostátního charakteru pro školní rok 2020/2021 nebudou MŠMT vyhlášeny.“

„Naštvanost mezi organizátory je velká,“ potvrzuje Jan Hrubeš, člen spolku Alumni scientiae bohemicae, který spolu s Fakultou chemicko-technologickou Univerzity Pardubice organizuje celostátní soutěž středoškoláků Chemiklání. Té se loni zúčastnilo 376 žáků z 50 českých a slovenských škol. Podobné akce, kterých se po republice každoročně účastní desetitisíce dětí, pořádají často dobrovolníci z řad vysokoškoláků nebo akademiků. Už koncem školního roku je přístup ministerstva znejistěl, jak ostatně Deník N informoval. Nyní si vyměňují rozladěné komentáře na sociálních sítích.

Nejistota totiž nekončí. O tom, že se celostátní soutěže nemají konat, se pořadatelé dozvěděli až z manuálu pro ředitele škol. „Nikdo z nás neví, co to má znamenat, ministerstvo ještě v červenci tvrdilo, že podporu pro soutěže bude poskytovat, a od té doby s námi nikdo nekomunikoval. V tuto chvíli se spojujeme s kolegy z ostatních olympiád a řešíme, co pro nás tato situace znamená,“ říká geograf Jakub Jelen, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a také jako hlavní organizační garant zeměpisné olympiády.

„Poslední komunikace ze strany ministerstva byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější