Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deník z cest: O těžkém životě alpských pastevců, kteří už nejódlují

Na týden jsme našli azyl v horním patře skromné salaše. 4G síť byla součástí ubytování. Foto: Eliška Černá
Na týden jsme našli azyl v horním patře skromné salaše. 4G síť byla součástí ubytování. Foto: Eliška Černá

„Tady všechno končí v září a pak se zpívají smutné podzimní písně,“ říká mi Johanna, svérázná čtyřiapadesátnice žijící v Tyrolských Alpách. Na cestách mi dala střechu nad hlavou a jídlo za to, že jí pomůžu s kravami, které přes léto pase pro farmáře z údolí.

Společně sedíme v 1700 metrech nad mořem u salaše, kterou si pronajala od správy místních lesů, a s pivem na levoboku pozorujeme západ slunce nad Alpami. Napravo pod námi je věhlasné lyžařské středisko Kitzbühl, nalevo se zvedají zasněžené štíty Vysokých Taur. „Tak mi nějakou zazpívej,“ prosím ji. Ne, já nezpívám, směje se.

Těmito slovy končí i večerní pohodička. Druhý den se chystáme vyhnat jedenáctihlavé stádo roztomile huňatých a rohatých krav ze spodní pastvy na horní. Johanna to se svým partnerem Thomasem a dvouletým psem Baldurem zkusili už dvakrát. Nepovedlo se, tak počkali na nás – dva nezkušené třicátníky, kancelářské krysy, kteří viděli stádo krav maximálně z dálky na pastvě v České republice nebo jinde ve světě. Jak jsme se dostali k této zkušenosti, jsem popsala dříve v tomto článku.

Ráno v klidu posnídáme. Pak dostaneme do ruky dřevěnou tyč a jde se na věc. „Musíte chodit pomalu, protože rychle chodí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Deník z cest

Rakousko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější