Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„O karanténě mi řekli až den před jejím koncem.“ Pacienti i lékařka si stěžují na nedostatek informací z hygieny

Vzorky koronaviru SARS-CoV-2 ve specializované laboratoři. Foto: Governor Tom Wolf, Flickr
Vzorky koronaviru SARS-CoV-2 ve specializované laboratoři. Foto: Governor Tom Wolf, Flickr

Muž se dozvěděl, že je v karanténě, až den před jejím skončením. Lékařka se snažila sehnat výsledky testů svých pacientů, pak zjistila, že hygiena o jednom případu nákazy ani neví. Mladík musel své údaje vyplňovat několikrát. Deníku N se sešla celá řada zkušeností s chytrou karanténou. Hlavní hygienička Jarmila Rážová podotýká, že pro fungování systému je třeba dostatek personálu.

Konzultant Ondřej Kučera přišel do styku s nakaženým na konci července. Od té doby čekal, až ho osloví hygiena a řekne mu, že má být v karanténě. Dočkal se jeden den před jejím koncem.

„Bylo to čekání na telefonát. Začalo to ve středu 29. července, kdy jsme měli celodenní pracovní zasedání, a bylo nás tam hodně. V pátek jedna z kolegyň zjistila, že je jí špatně, a večer už měla informace, že je pozitivní,“ popsal začátek dvoutýdenní anabáze Kučera. Hygienické stanici pak žena předala seznam osob, s nimiž byla ve středu na pracovní akci. Od té doby její kolegové čekali, kdy se jim někdo ozve.

O víkendu se nákaza začala řešit ve firemním skupinovém chatu. Kučerovi kolegové postupně psali, že už se na ně hygiena obrátila. Jemu telefon ale zazvonil až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější