Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nic nezůstane navždy skryto

Díky matematické rovnici a pomocí aplikace SunCalc tým BBC zjistil úhel a směr slunečních paprsků – časový úsek vraždy tak ještě zpřesnil. Foto: Youtube/BBC
Díky matematické rovnici a pomocí aplikace SunCalc tým BBC zjistil úhel a směr slunečních paprsků – časový úsek vraždy tak ještě zpřesnil. Foto: Youtube/BBC

Kombinace moderních metod investigativní novinařiny nedostatečně pokrývaného kontinentu a veřejnoprávní BBC. Tak vznikla dokumentární série Africa Eye. Její autoři s precizností rozkrývají kauzy napříč africkým kontinentem, aniž by se zvedli od stolu v Londýně. Za své investigace přitom sklízí novinářská ocenění i obdiv konkurentů. Našla BBC recept na udržitelnou investigativní novinařinu pro 21. století?

Upozornění: v tomto článku jsou vložena videa zachycující násilný obsah.

V létě 2018 se po sociálních sítích začalo šířit hrůzostrašné video, které mnoho diváků donutilo odvrátit zrak. Po prašné cestě v něm kráčí dvě ženy s dětmi – jedna vede za ruku malou dívku, druhá má dítě ovázané v šátku kolem těla. V patách čtveřice jde několik mužů ve vojenských uniformách, již ženy postrkují, fackují a ponižují. Matky se nebrání, jen bezmocně pokračují dál.

Když spolu se skupinkou přihlížejících dorazí na planinu, jeden z mužů zaváže oběma ženám oči a přes hlavu dívenky přetáhne její prachem zašpiněné triko. Zatímco si klekají k zemi, mladší z dětí se tiskne k zádům své matky a zmateně kouká do kamery, která celou událost zachycuje a již v rukou drží muž připravující popravu.

O chvíli později se ozve 22 výstřelů a kulky létají vzduchem i dávno poté, co se čtveřice svalí k zemi potřísněné krví. „To stačí, Tsango! To stačí,“ zavolá jeden z mužů.

Na internetu se krátce nato rozbíhají debaty o tom, kdo jsou zavraždění, kdo a proč je zabil a kde k tomu došlo. Podobně jako debatující na Twitteru se začal ptát také tým novinářů z BBC pracující na dokumentární sérii Africa Eye, která se zaměřuje na rozkrývání investigativních kauz napříč Afrikou.

Tento text je součástí letního seriálu Deníku N – Příběhy moderní novinařiny. Každý týden až do konce srpna vám v něm budeme představovat fenomény, osobnosti i nové metody v oboru, který je nám nejblíž.

Mnozí tvrdili, že video pochází ze severu Kamerunu. To v červenci 2018 kamerunská vláda odmítla a informaci označila za fake news. Ministr komunikace Issa Tchiroma Bakary navíc tvrdil, že zbraně a uniformy, jež se na videu objevují, kamerunská armáda nepoužívá.

O několik měsíců později však tým novinářů Africa Eye odvysílal dokument, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější