Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bouře, která smete „tvrdá ghetta“ z dánské mapy. Města se chystají rozstěhovat imigranty

Stánek s ovocem v dánské čtvrti Vollsmose. Foto: Albína Mrázová, Deník N
Stánek s ovocem v dánské čtvrti Vollsmose. Foto: Albína Mrázová, Deník N

Dánsko předloni přijalo nové zákony, které se týkají „tvrdých ghett“ – jak se říká místům, kde má přes polovinu občanů imigrantský původ, průměrný plat a vzdělání je nižší a nezaměstnanost naopak vyšší. Nově se teď města snaží komunity rozdělit a rozstěhovat jinam. Deník N do jedné z těchto čtvrtí vyjel, aby se podíval, jak takové „tvrdé ghetto“ vypadá.

Čtvrť Vollsmose leží asi tři kilometry od centra Odense, třetího největšího města v Dánsku, které proslulo především jako rodiště Hanse Christiana Andersena. Jenže Vollsmose ani vzdáleně nepřipomíná centrum města se stopami, které mají vést k místům, kde slavný pohádkář chodil do školy.

Vollsmose je zašedlá čtvrť s ušpiněnými paneláky. Když tu člověk vystoupí na jedné z autobusových zastávek, jako první ho upoutá budova, která je napůl v přestavbě. Visí na ní název „Pizza house“ a kolem zahlédnete nápisy v arabském písmu, jemuž běžný Dán nerozumí.

„Pizza House“. Foto: Albína Mrázová, Deník N

Sedmdesát procent obyvatel Vollsmose jsou imigranti nebo jejich potomci. Na první pohled si toho na ulici vlastně nevšimnete, jelikož přistěhovalci jsou běžně vidět všude. Ale úřady mají zapsáno, že v této desetitisícové čtvrti tvoří největší skupinu obyvatel Libanonci, Iránci, Somálci a Turci. Východních národností je tu ovšem mnohem víc.

Například Abdul, padesátiletý pekař původem z Afghánistánu. Ve Vollsmose bydlí už 28 let. Přistěhoval se na počátku devadesátých let a jak říká, „bylo fajn dostat druhou šanci. Vollsmose byla krásná čtvrť, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější