Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roma, zdánlivě chladný filmový vítěz festivalu v Benátkách, který vám zaleze pod kůži. Nadlouho.

Roma. Foto: Kino Světozor
Roma. Foto: Kino Světozor

Mexický režisér Alfonso Cuarón se v černobílém snímku Roma vyrovnává se vzpomínkami na své dětství i se svou zemí. Roma vyhrála filmový festival v Benátkách a teď je k vidění ve vybraných českých kinech i na Netflixu.

Vlny a letadla. Vlny, které smývají špínu, ale taky příboj, který vás dokáže v mžiku strhnout a semlít, rána osudu. Letadla coby symboly vzletného toužení po lepším světě. Letadla coby nositelé budoucnosti. Tam někde na obloze plné snů a odpuštění. V prvním záběru novinky Roma dokáže Alfonso Cuarón (Gravitace) mistrovsky proplétat obojí. V saponátové vodě, která šplouchá po kachlích dvorku, se totiž odráží stříbrné trupy aeroplánů.

Vodu po kachlích roztírá Cleo (Yalitza Aparacio), služka v prostorném domě ve staré čtvrti Ciudad de México zvané Roma. Je začátek sedmdesátých let a v ulicích protestují studenti. Cleo začala chodit se silákem Fermínem. Za chvíli se vracejí děti. Doktor Antonio má celkem čtyři potomky. On sám je vídá jenom večer. Je to vždycky událost, celá rodina přihlíží, jak opatrně a zkušeně naviguje majestátní americký Ford Galaxie domovním průjezdem – v těsné blízkosti stěn a mezi psími hovínky.

Roma. Foto: Carlos Somonte.

Jako kdyby se pokrok a bohatství už do staré zástavby nevešly. Je to ale především Antoniův život, který přerostl rodinné vazby – doktor se tváří, že odjíždí na dlouhou pracovní cestu, přitom se jenom stěhuje k milence. Děti to ještě neví. Musí jim to vysvětlit Sofía, jejich matka. Ale to už před ní netrpělivě přešlapuje Cleo s těžkou novinkou – čeká s Fermínem miminko, ale sportovec ji opustil. Chudá Cleo je na všechno sama. Sofía je sice vzdělaná a bohatá, ale taky je na všechno sama. „Osobně mám dojem, že existence nedává smysl. Jediné, co lidi spojuje, je jejich veliká samota,“ řekl mi Alfonso Cuarón do telefonu při rozhovoru k filmu. S tím, že samotu podle něj dokážou překonat jenom citová pouta.

Roma ovšem není filmem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější