Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běh po asfaltu nám pomohl vybudovat naši kliniku, říká odborník na umělé klouby

Běháním po asfaltu klouby trpí. Na snímku sportovec na cyklostezce nedaleko pražské Troji. Foto: Lubomír Werner
Běháním po asfaltu klouby trpí. Na snímku sportovec na cyklostezce nedaleko pražské Troji. Foto: Lubomír Werner

Ortoped Tomáš Jakubík se specializuje na umělé kolenní klouby. Varuje před během po špatném povrchu nesprávnou technikou, doporučuje chůzi a operaci považuje za poslední možnost. „Lékař nemůže hledět na své vlastní ego,“ říká expert z bratislavské kliniky.

Jako bývalý mládežnický sportovec mám prý větší riziko artrózy kolen. Je to pravda?

Nemusí být, ale může. Předpokladem artrózy kolenního kloubu je předchozí artroskopické ošetření, například roztrženého menisku, který má chránit chrupavku a stabilizovat ji. Když to nedělá, vytváří se na ni tlak a dochází k jejímu dráždění.

Takže ano, ale jen pokud jste měl úraz. To, že jste sportoval, samo o sobě riziko nezvyšuje.

Takže platí, že sportování je zdravé?

Pokud sportujete pravidelně a přiměřeně – nepřepínáte se, nejdete do krajních poloh a nemáte úrazy –, vaše klouby toho mohou vydržet hodně. Vaše kosti a svalový aparát jsou pevné, jste zvyklý na zátěž a máte určité pohybové návyky, které vás připravují na možnost úrazu. To je paradoxně výhodou – mluvíme o motorické zdatnosti.

Ale pokud během aktivity utrpíte úraz vyžadující operační zákrok, pravděpodobnost poškození kolen artrózou se výrazně zvýší.

Platí i při sportování, že nejlepší je zlatá střední cesta?

Přesně tak, sportovat je třeba, ale člověk si musí dávat reálné cíle. Představte si, že někdo neumí skočit tři metry do dálky, a dá si za cíl skočit pět metrů. Poláme se a ještě bude nespokojený. Uskutečnitelné cíle jsou nesmírně důležité. Hlavně však neběhat po asfaltu!

Proč?

Běh po asfaltu nám pomohl vybudovat tuto kliniku. (smích) Často se setkáváme se zaneprázdněnými lidmi, kteří mají po práci hodinu na sport. Nepůjdou plavat, protože dostat se do bazénu je komplikované. Nezvolí si ani cyklistiku, protože by museli vyndávat kolo ze sklepa – raději vyjdou z paneláku a hodinu běhají, navíc přitom spálí hodně kalorií. Jenže před panelákem je nejčastěji asfalt, ničitel kolen. Všichni, kdo po něm běhají, jsou našimi potenciálními pacienty.

Je povrch tak důležitý?

Nejdůležitější.

Co doporučujete?

Například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější