Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpa stíhá další kniha. Tentokrát od exprávníka: „Vím, kde jsou zakopáni kostlivci“

Nová kniha Trumpova exprávníka Michaela Cohena Disloyal (Neloajální) vychází v září. Foto: DisloyalTheBook.com
Nová kniha Trumpova exprávníka Michaela Cohena Disloyal (Neloajální) vychází v září. Foto: DisloyalTheBook.com

„Byl jsem prvním, komu každé ráno volal, a posledním, komu volal před spaním. Do jeho kanceláře na 26. patře jsem chodil každý den asi padesátkrát vyhovět každé jeho potřebě. Když lidé mluvili se mnou, brali to stejně, jako kdyby mluvili s Donaldem Trumpem.“ Právník Michael Cohen napsal knihu o svých deseti letech po boku Donalda Trumpa. Do prezidentských voleb zbývají necelé tři měsíce.

„Nikdo ho nezná tak jako já. Možná ani jeho rodina ne. Já s ním totiž byl ve všem, co ostatní neviděli.“

Těmito slovy začíná úvod do knihy Disloyal (Neloajální), kterou v září vydá Michael Cohen. Třiapadesátiletý Newyorčan pracoval jako pravá ruka Donalda Trumpa přes deset let a zajišťoval právní rámec každého Trumpova kroku.

Z mocného advokáta se za některé z kroků, které pro Trumpa podnikal (daňové podvody, zneužívání volebních financí, lhaní Kongresu), stal vězeň, který si odpykává tříletý trest.

První rok strávil ve federální věznici Otisville, kde také začal knihu psát, ale po vypuknutí pandemie jej vězeňská služba propustila do domácího vězení.

Na začátku července se však do vězení vrátil, a to když odmítl podepsat, že nebude hovořit na veřejnosti, projevovat se na sociálních sítích ani vydávat knihu.

Ministr spravedlnosti jej proto nechal znovu uvěznit, ale soud jej po třech týdnech zase propustil s tím, že šlo o pomstu ze strany federálních úřadů za napsání knihy. Soudce Alvin Hellerstein dodal, že „za svých 21 let let soudnictví nic takového nezažil.“

Pravdu a nic než pravdu. Výpověď Michaela Cohena přenášely v přímém přenosu všechny televizní stanice, a to včetně protrumpovské Fox News. Reprofoto: Fox News

„Jedno vám můžu o knize říct zcela jistě: Donald Trump nechce, abyste ji četli,“ avizuje Cohen po dvou týdnech od opětovného propuštění v první ukázce z obsahu knihy. A začíná zostra.

„Prezident Spojených států chtěl, abych byl mrtvý. Nebo počkejte, řeknu to jazykem Donalda Trumpa: nevadilo by mu, kdybych mrtvý byl. Takhle Trump mluvil. Jako mafiánský boss, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

Muellerovo vyšetřování

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější