Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testování je nejlepší prevencí, říkal bavorský premiér. Testy zdarma ale selhaly, o pozitivním nálezu se nedozvědělo 900 Němců

Bavorský premiér Markus Söder. Foto: bavorská vláda, facebook.com/bayern
Bavorský premiér Markus Söder. Foto: bavorská vláda, facebook.com/bayern

Bavorsko chtělo ukázat, že koronavirovou pandemii dokáže zvládnout nejlépe ze všech spolkových zemí. Zemský premiér Markus Söder prosadil počínaje červencem testování zdarma pro všechny, kdo o to projeví zájem. Na dálnicích u bavorských hranic také nechal zřídit testovací stanice, aby dovolenkáři mohli mít jistotu, že se vracejí domů bez nákazy. Akční plán má ale problém: přes 900 lidí se o pozitivním nálezu zatím nedozvědělo.

Bavorskou protikoronavirovou strategii, jak ji koncem června představil premiér Markus Söder, lze shrnout do tří bodů: testovat, testovat, testovat.

Podle premiéra jsou testy především prevencí. „Poslední, kdo testování zpochybňoval, byl americký prezident Donald Trump,“ říkal před prázdninami Söder, který zároveň oznámil zvýšení testovacích kapacit v Bavorsku.

Seznam (vlevo) testovacích center v Bavorsku pro navrátilce z dovolené zdarma: na třech letištích, na dvou nádražích a u tří dálnic. Zdroj: bavorská vláda, instagram.com/bayern.de

Jako zbytečně ambiciózní kritizoval tehdy Söderův akční plán i spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn, podle kterého má smysl testovat pouze ty, u kterých je podezření, že virus mají. Nyní se ukazuje, že si Bavorsko naložilo víc, než dokáže zvládnout.

„Chyby se stávají,“ připustil ve čtvrtek odpoledne Söder v Mnichově poté, co zkraje týdne vyšlo najevo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější