Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nepovšimnutá zpráva roku 2018: Poprvé v dějinách tvoří střední a vyšší vrstva většinu populace

Veselý postarší pár. Ilustrační foto: Tristan Le, Pexels.com
Veselý postarší pár. Ilustrační foto: Tristan Le, Pexels.com

Počet lidí na planetě, kteří žijí ve střední vrstvě, narostl, tvrdí zpráva Brookings Institution. Lidstvo má co slavit, nemusí to ale tak být napořád, dokonce ani ne nadlouho. Blíže o tom píše slovenský Denník N.

Světová média letos psala o volbách ve Švédsku, o dvou ruských „turistech“, kteří otrávili Sergeja Skripala, i o sexuálních obviněních vůči Trumpovu soudci Kavanaughovi. Jedna informace tak zůstala v jejich stínu.

Známý americký think-tank Brookings Institution zveřejnil zprávu, která tvrdí, že lidstvo dosáhlo výrazného dějinného zlomu. Podle jejich výpočtů lidé, kteří se dají zařadit do střední nebo vyšší vrstvy, tvoří většinu populace země. Chudých a lidí ohrožených chudobou je méně než polovina. To se podle nich ještě nikdy v historii nestalo.

„Poprvé od doby, kdy před 10 tisíci lety vznikla naše civilizace založená na zemědělství, už většina lidstva není chudá nebo ohrožená chudobou,“ píše se ve zprávě Brookings Institution.

„Proč toto není v titulcích zpráv? Polovina světa je teď ve střední vrstvě nebo bohatší. Já i jiní jsme zdůrazňovali pokles extrémní chudoby (klesla o 75 procent za 30 let), ale toto je stejně důležité

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější