Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Mariánském sloupu bude, nebude a už zase bude. „Amatérsky upatlanou“ pamětní listinu provází zmatek

Instalace Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Instalace Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Několik hodin to vypadalo, že hojně kritizovaná pamětní listina určená k zazdění v Mariánském sloupu na pražském Staroměstském náměstí v něm nakonec nebude. Dojem vyvolával tweet městské části Praha 1, rovněž sochař a tvůrce sloupu Petr Váňa oznámil, že se listina do připravené schránky nevejde. Jenže pražské arcibiskupství tvrdí opak, a historický moment tak provází zmatek.

Mariánský sloup se vrátil na Staroměstské náměstí po více než sto letech ode dne, kdy ho strhl dav vedený žižkovským recidivistou Františkem Sauerem.

Před sobotním žehnáním se odehrává faktický střet o to, kdo si jeho vztyčení přisvojí. Ve středu 12. srpna se v arcibiskupském paláci na pražském Hradčanském náměstí sešla pestrá společnost, která podepsala pamětní listinu určenou ke vložení do základů sloupu.

Vzbudilo to odezvu nejen kvůli formálním nedostatkům (v listině byla například gramatická chyba v podobě slova „minystryně“ u šéfky resortu financí Aleny Schillerové, jména nebyla napsána shodným rukopisem, některé podpisy byly učiněny dříve, než k nim zapisovatel připojil funkci), ale i proto, že listinu, žehrající na „ztrátu tradičních hodnot“ ve společnosti, podepisovali politici či jiné veřejně činné osoby, kteří se sice k „tradičním hodnotám“ často hlásí, což jim ale v minulosti nebránilo například kritizovat církevní restituce.

„Poselství má mít přesah, metafyzickou hodnotu. Z toho, co jsem mohl číst, se mi zdá, že to je aktuální reagování na situaci z jednoho, populisticko-zjednodušujícího politického pohledu,“ řekl Deníku N církevní historik Jaroslav Šebek. „Celá tato akce snahy o návrat sloupu devalvovala, bylo to amatérsky upatlané,“ dodal.

Na snímcích listiny, které se dostaly na veřejnost, je na prvním místě podepsaný kardinál Dominik Duka. Za ním prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš či ministryně financí. Schází ale například jméno akademického sochaře Petra Váni, jehož je sloup životním dílem.

„Sloup nesmí být předmětem politických sporů“

Právě Váňa původnímu záměru, koho zvěčnit uvnitř sloupu, oponoval prostým argumentem: „Ta schránka je malá. Listina s podpisy, to je skoro pamětní kniha. Nevejde se to tam. Byl bych rád, aby tam napsali vzkaz lidé, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější