Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Imitovaná demokracie. Proč vlastně to, jak vládnou Putin či Lukašenko, nenazýváme pravými jmény? Protože neexistují

Lukašenko je Putinovým posledním opravdovým spojencem a je možné, že spolu stráví zbytek života. Foto: ČTK/AP
Lukašenko je Putinovým posledním opravdovým spojencem a je možné, že spolu stráví zbytek života. Foto: ČTK/AP

Komentář Michaela Romancova: Volby tu sice nejsou volbami v pravém slova smyslu, o souboj programů a idejí v nich nejde, přesto autoritářští vůdci s oblibou tvrdí, že politické instituce a procesy u nich fungují stejně jako na Západě. A my sami pro ně používáme terminologii označující klasické demokratické postupy. Jak na to mohou skutečně demokratické země doplatit?

Dramatické dění posledních dní v Bělorusku způsobilo, že se tato země, která se jinak velké pozornosti netěší, dostala do popředí mediálního zájmu. Odborníci, kteří se tamnímu dění věnují systematicky, však nejsou současným děním překvapeni, neboť od roku 1994, kdy se Lukašenko chopil moci, v podstatě tamní „prezidentské volby“ nemohly nabrat jinou vývojovou trajektorii.

Sledovat další vývoj v Bělorusku bude velmi zajímavé, neboť občanské protesty otevírají nebývale široký vějíř možností, samozřejmě včetně masivního použití síly (což by v extrémním případě mohlo vést až k rozpoutání občanské války), zahraničního (s pravděpodobností hraničící s jistotou ruského) zásahu, ale i odchodu Lukašenka a jeho rodiny do exilu (spekuluje se o Rusku a Číně) a nějaké personální obměny na vrcholku mocenské pyramidy vedoucí ke stabilizaci režimu.

Co z toho se (ne)stane, uvidíme v nejbližších dnech. Zastavme se však u jiného podstatného – a z hlediska naší schopnosti porozumět vývoji v mnoha zemích světa mnohem důležitějšího – fenoménu, jímž je způsob, jakým o situacích tohoto typu referujeme.

Jak označit politické děje, pochody a procesy v zemích, jejichž režimy jsou zjevně nedemokratické, ale které s velkou obratností používají terminologii v autentických demokraciích označující klíčové atributy výkonu politické moci a komponenty demokratického procesu? Jak správně pojmenovat jejich (bohužel úspěšnou) imitaci voleb, nezávislého soudnictví či dělby moci? V psaném textu tak lze učinit například uvedením příslušného termínu do uvozovek, ale je to dostačující?

Svět plný demokratických zemí

Začněme obecným, ale podstatným.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější