Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Terapie hutným vzduchem z úlu. Spali jsme nad stovkami tisíc včel

Ilustrační foto: Unsplash
Ilustrační foto: Unsplash

Blahodárné působení medu je známé dlouhá staletí. Lidé s různými zdravotními neduhy teď zkoušejí možné léčebné účinky včel. Vydávají se za nimi přímo nad úly, kde dýchají jejich vůni a poslouchají uklidňující bzukot. Zatímco v Česku nejsou tyto metody příliš rozšířené, v Německu se včelaři spolupracují i některé termální lázně. Na provoz včelích terapií tam někteří dostávají i dotace od státu. Redaktorka Deníku N strávila dvě noci nad úlem v Orlických horách.

Za včelami nás nepřivedly konkrétní zdravotní problémy, ale zvědavost. Takzvaný apidomek (latinsky apis – včela) na první pohled vypadá jako běžné dřevěné zahradní přístřeší. Z blízkosti je ale po stranách dřevěné stavby vidět, že ve spodním patře bydlí včely, které střídavě létají dovnitř a vylétají do rozkvetlé louky.

Samotné lůžko na spaní tvoří dřevěný rošt se zasíťovanými otvory přímo nad úly se včelstvy. Těch je v apidomku celkem deset, v každém žije zhruba 80 tisíc včel. Čeká nás tedy noc nad stovkami tisíc žihadel. Do obývacího prostoru se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější