Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Střílel a plakal. Příběh reportéra, který odhalil pravou tvář vietnamské války

Osady kolem Mỹ Lai američtí vojáci podpálili. Po Haeberleho fotkách a veřejném přiznání vojáka Paula Meadla se masakr už nikdo neodvážil rozporovat. Foto: Ronald Haeberle
Osady kolem Mỹ Lai američtí vojáci podpálili. Po Haeberleho fotkách a veřejném přiznání vojáka Paula Meadla se masakr už nikdo neodvážil rozporovat. Foto: Ronald Haeberle

Americká vláda léta prezentovala své tažení ve Vietnamu jako úspěch. Mluvila o strategických vítězstvích, ale jen málokdy o prohrách a obětech. Změnil to až Seymour Hersh, novinář, který do té doby do Vietnamu ani nevstoupil. Válečné zločiny vlastní země ale odhaloval se stejným odhodláním, s jakým se jinde bojovalo.

Tento text je součástí letního seriálu Deníku N – Příběhy moderní novinařiny. Každý týden až do konce srpna vám v něm budeme představovat fenomény, osobnosti i nové metody v oboru, který je nám nejblíž.

Střelba ustala a z jámy plné nehybných lidí se ozval nečekaný zvuk. Vysoký, pisklavý, žalostný. Skupina vojáků se dívala, jak zpod mrtvých rukou a nohou leze možná dvou, možná tříleté dítě. Doposud nejspíš chráněné mámou, ušpiněné od bláta a krve se s pláčem snažilo dostat k rýžovému poli. Když ho velitel čety, čtyřiadvacetiletý William Calley spatřil, rozběhl se za ním, popadl ho, hodil ho zpátky do jámy a vystřelil.

Tahle vražda a stovky dalších měly zůstat uchované pouze v paměti amerických vojáků, kteří 16. března 1968 vystříleli osadu Mỹ Lai a její okolí. Místo toho je novinář Seymour Hersh dostal na stránky novin a pomohl Američany utvrdit v tom, že válku ve Vietnamu je potřeba ukončit.

K sérii příběhů moderní žurnalistiky pořádáme také soutěž o roční předplatné a knihy Deníku N. Na soutěžní otázky můžete odpovídat každý týden.

Hersh nebyl válečným reportérem v pravém slova smyslu. V době, kdy američtí váleční reportéři na vietnamských pláních už následovali vojáky, zanechal Hersh, syn litevských emigrantů, studia práv a začal pracovat jako novinář postupně v několika místních médiích a zpravodajských agenturách.

V roce 1969 ale dostal od právníka Geoffreyho Cowana zajímavý tip. Ten prý slyšel „o neznámém americkém vojínovi, který se ve Vietnamu utrhl ze řetězu a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější