Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běloruským jazýčkem na vahách jsou ozbrojené síly, Lukašenko má ale stále ještě za zády Moskvu

Běloruský režim se spoléhá na speciální jednotky. Armáda není jeho oporou. Foto: ČTK/AP
Běloruský režim se spoléhá na speciální jednotky. Armáda není jeho oporou. Foto: ČTK/AP

Analýza Terezy Souškové: Oficiálně zveřejněné předběžné výsledky „voleb“ v Bělorusku se ukázaly být tou zatím poslední kapkou, která obyvatele jedné z posledních autoritářských zemí v Evropě masově vyhnala do ulic. Násilné střety ozbrojených složek s demonstranty jsou stále brutálnější, nespokojenost s údajným vítězem voleb Alexandrem Lukašenkem dává najevo čím dál více lidí. Dá se tedy předpovědět, že Lukašenka současné nepokoje smetou, či že si vládu nad někdejší republikou Sovětského svazu udrží?

Běloruská opozice není organizovaná ani ji neřídí jedno centrum, protesty jsou živelné. Vláda omezuje internet, což ztěžuje organizaci, informace se šíří po telefonu a sms.

Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouskaja neuznala výsledky voleb, naopak se sama prohlásila za vítězku a vyzvala Lukašenka k vyjednávání. Nedlouho nato však byla sama na několik hodin zadržena úřady, poté nebylo známo, kde se nachází, až se objevila v Litvě. Odtud se na Bělorusy obrátila ve videu, z něhož je patrné, že její rozhodnutí odjet a vyzvat protestující, aby přestali odporovat vládním silám, je reakcí na vydírání ze strany úřadů, ač sama říká, že odjet byla její vlastní volba.

V zahraničí se nachází i druhá členka tzv. ženského tria Veranika Capkala, která odjela již den před volbami do Moskvy, kde se připojila k dětem a manželovi. I ona ve svém videu vypadá vyčerpaně a za jejím rozhodnutím tušíme nátlak úřadů. Bělorusové podle všeho ani jednu neviní, že opustila národ v těžké chvíli, naopak mají pro situaci pochopení a na sociálních sítích jim, hlavně Cichanouské, děkují za odvahu a vnitřní sílu to všechno podstoupit.

To, že se hlavní opoziční představitelka nachází v zahraničí, ale přispívá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější