Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prosil jsem, ať mě vytrasují, líčí nakažený trable s chytrou karanténou. Dočkal se až po dotazech Deníku N

Co se naměří, to je jedna věc. Co se prezentuje, druhá. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Co se naměří, to je jedna věc. Co se prezentuje, druhá. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jakub se minulou středu dozvěděl, že je nakažený nemocí covid-19. Pět dnů ho nikdo z hygieny nekontaktoval, aby vytipoval lidi, na které mohl virus přenést. Na pražskou stanici se nemohl dovolat a v místě trvalého bydliště mu řekli, že je zajímají pouze kontakty v Moravskoslezském kraji. Situace se změnila až po dotazech Deníku N. Hygienici přitom tvrdí, že začínají trasovat do 48 hodin od prokázání nákazy.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v sobotu MF Dnes sdělila, že se jí nelíbí tvrzení médií, že se lidé musí sami trasovat. „Probíhá to tak, že kolegové nakaženému zavolají a říkají, že je potřeba, aby si vzpomněl, kde a s kým byl. Dotyčný musí dát dohromady kontakty nejbližších osob. Ideálně když ví, jak se ti lidé jmenují, popřípadě kde bydlí, kdy se narodili a tak dále, to vše zkracuje čas,“ řekla deníku Rážová.

Oficiální video ministerstva zdravotnictví pak hlásá: „Byl jsem pozitivně testován. Ihned mě kontaktuje hygienik. Společně s hygieniky se pokusím vzpomenout na všechny lidi, se kterými jsem byl v kontaktu za pět dní.“

A jak to vypadá v praxi? Na telefonát od hygieny čekal Jakub (příjmení nechtěl uvést, redakce jej zná) pět dní. Až když se Deník N obrátil na pražskou hygienu a ministerstvo zdravotnictví, oslovil ho v pondělí v poledne hygienik, aby se ho zeptal, koho mohl nakazit. Jakub přitom mezitím již své kontakty sám obvolal.

Dlouhé a marné čekání

O možnosti nákazy se dozvěděl před více než týdnem. V neděli 2. srpna ho kontaktovala nadřízená a oznámila mu, že jeho kolega má koronavirus. Vedení tedy vyzvalo zaměstnance, aby se nechali otestovat, že jim to zaplatí.

Následující den se proto Jakub vydal do pražské Ústřední vojenské nemocnice na testy pro samoplátce. „Už fronta byla poněkud zvláštní, v žádném případě se tam nedodržovaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější