Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Facebook ve věci Netflixu a Spotify udělal spíš hloupost než podraz, nikdo mu však už nevěří

Důvěra. To je to, co teď Facebooku chybí. Foto: rawpixel, Unsplash
Důvěra. To je to, co teď Facebooku chybí. Foto: rawpixel, Unsplash

K řadě letošních skandálů společnosti Facebook se přidal další. Opět se týká ohrožení soukromých dat, tentokrát dokonce těch nejcitlivějších – obsahu našich soukromých konverzací v aplikaci Messenger. Facebook umožnil společnostem Netflix a Spotify, aby tyto zprávy četly, psaly do nich, a dokonce je mazaly.

A nejen jim – třetí firmou se stejnými privilegii byla Royal Bank of Canada. Plyne to z rozsáhlého investigativního materiálu, který zveřejnily The New York Times. Facebook nyní se zpožděním reaguje a vysvětluje situaci:

Abyste mohli například napsat zprávu svému facebookovému příteli přímo uvnitř Spotify, museli jsme dát společnosti Spotify „povolení k zápisu“. Abyste si mohli přečíst odpověď, museli jsme uvolnit pro Spotify „povolení ke čtení“. A „povolení smazat“ znamenalo, že když jste smazali zprávu ve Spotify, smazala se také z Facebooku. Žádná třetí strana nečetla vaše soukromé zprávy ani nepsala bez vašeho souhlasu zprávy vašim přátelům.

Takhle se to píše ve vysvětlení, které Facebook poskytl. Chce jím říci, že ve vztahu ke Spotify (a také k Netflixu, kde to fungovalo stejně) šlo o čistě technickou záležitost, přístup k takzvanému API. To je zřejmě pravda, přinejmenším nejsou známy případy uživatelů, jimž by Netflix nebo Spotify skutečně zasáhly do soukromí.

Facebook svým vysvětlením bezděky prozrazuje,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sociální sítě

Ekonomika, Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější