Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deník z cest: O bezmezné důvěře mezi lidmi z celého světa

Na cestách vám nezbývá nic jiného než si navzájem věřit. Málokdo má perfektního rozpoznávače charakterů, jako je pes Baldur. Foto: Jan Halm
Na cestách vám nezbývá nic jiného než si navzájem věřit. Málokdo má perfektního rozpoznávače charakterů, jako je pes Baldur. Foto: Jan Halm

„Eliško, čapnou tě a zavřou někam do hampejzu,“ říkala mi maminka, než jsem vyrazila s přítelem na tříměsíční cestu po Evropě. Nedala jsem na ni. Náš plán je prostý. Předem se domluvíme s rodinou, které budeme pomáhat a strávíme u ní dva až tři týdny. Pak pojedeme dál.

Vyrazit na cestu delší než dovolená byl vždycky můj sen. Teď se mi to konečně podařilo. Cestovatelů jako jsme my dva je na světě fůra, ale nikdy jsem nevěděla, jak to udělat, aby mě to nestálo peníze, které nemám. Nejdříve musela na cesty tedy vyrazit kamarádka, která mi doporučila platformu Workaway. Celosvětová databáze čítá tisíce hostitelů a ještě větší počet dobrodruhů.

Systém je jednoduchý. Zaplatíte pár stovek a založíte si profil, kde popíšete, co děláte, co umíte, co chcete. Stejně se do databáze registrují lidé, kteří chtějí pomoct a poznat lidi z jiných zemí. I oni napíšou pár řádek o sobě, co od cestovatelů očekávají a s čím potřebují pomoct.

Z Prahy jsme se domluvili s prvními důvěřivci. Věděli o nás,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Deník z cest

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější