Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh tří nezletilých bratrů je vymyšlený, lidé, kteří jim přispěli, peníze dostanou zpět. Čtenářům se omlouváme

Příběh tří chlapců, kterým údajně zemřeli rodiče a oni se báli, že skončí v dětském domově, se ukázal být smyšlený. Za uvedení v omyl se omlouváme. Foto: Cara Fife, Unsplash
Příběh tří chlapců, kterým údajně zemřeli rodiče a oni se báli, že skončí v dětském domově, se ukázal být smyšlený. Za uvedení v omyl se omlouváme. Foto: Cara Fife, Unsplash

Údajný příběh trojice bratrů, kteří vyrůstali bez rodičů v Praze, není pravdivý. Lidé, kteří pro údajně nezaopatřené děti sbírali peníze, je dárcům budou vracet.

Zpráva, kterou přinesla média včetně Deníku N, se týkal příběhu trojice chlapců, kteří po údajné tragické nehodě přišli o oba rodiče a žili sami v pražském bytě. Jejich situace vzbudila na sociálních sítích vlnu solidarity, lidé na účet, kde se peníze scházely, poslali několik set tisíc korun.

Dnes však vyšlo najevo, že celý příběh není pravdivý.

„Předem chceme poděkovat všem ochotným lidem za vlnu solidarity. Nicméně v tuto chvíli účet uzavíráme a po domluvě s advokátem vracíme veškeré finance zpět na účty dárců. Situace chlapců se zásadně změnila a je nyní v řešení OSPOD. Až budeme moci, zveřejníme vysvětlení,“ píší organizátoři sbírky na Facebooku s tím, že dárcům mají peníze přijít do konce týdne.

„Současné prošetřování směřuje k tomu, že jde o podvod. Vše dále prověřujeme a vyzýváme veřejnost, aby do sbírky dále nepřispívala,“ řekla Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Vážení čtenáři, omlouváme se vám za to, že jsme původní zprávu nedostatečně ověřili. Tato chyba nás velmi mrzí.

Redakce Deníku N

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější