Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Armáda ruských trollů ve prospěch Trumpa rozeštvávala Američany a špinila Clintonovou, potvrdily analýzy

Ruští trollové se snažili ublížit Hillary Clintonové, aby vyhrál Donald Trump. Rusové chtěli za prezidenta právě jeho. Foto: Gage Skidmore, Flickr
Ruští trollové se snažili ublížit Hillary Clintonové, aby vyhrál Donald Trump. Rusové chtěli za prezidenta právě jeho. Foto: Gage Skidmore, Flickr

Ruská firma zaměstnávala přes tisíc lidí, kteří mezi americkými voliči rozšiřovali na sociálních sítích lži a vyvolávali konflikty. V nich se výrazně stavěli na stranu Donalda Trumpa a osočovali Hillary Clintonovou. A to nejen před volbami, ale i dlouho poté, co Trump vyhrál. Vyplývá to ze dvou nezávislých zpráv, které tento týden zveřejnil senátní výbor pro zpravodajské služby.

Pokud ještě někdo pochyboval, od nynějška už na to má papír s razítkem amerického Senátu: Rusové podle analýz zpracovaných odborníky v čele s firmou New Knowledge zasahovali do amerických voleb a snažili se je ovlivnit ve prospěch Donalda Trumpa. Ani po jeho vítězství s šířením falešných informací nepřestali.

Většinu propagandistické činnosti organizovala firma Internet Research Agency (IRA), která patří Jevgeniji Prigožinovi, miliardáři z Petrohradu a blízkému spolupracovníkovi Vladimira Putina. Prigožin a jeho dvanáct podřízených byli v únoru obviněni vyšetřovatelem Robertem Muellerem z konspirace a zasahování do amerických voleb. Jak přesně to dělali, vyšlo najevo až nyní. Kauza IRA je jedním z celkem 17 vyšetřování kolem prezidenta Trumpa, která jsme všechna sepsali tady.

IRA si vytvořila účty na všech dostupných sociálních sítích – Twitteru, Facebooku, Instagramu či YouTube. Hlavním cílem bylo podpořit Trumpa nejdřív v boji proti jeho republikánským soupeřům, poté proti Clintonové a nakonec jej oslavovat jako prezidenta.

K tomu, aby Trump usedl v Bílém domě, si vytyčili tři úkoly:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Rusko

Ruský vliv v ČR

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější