Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výchovou jako v bavlnce brzdíte vývoj svého dítěte, varuje rodiče psycholožka

Psycholožka Pavla Koucká. Foto: archiv Pavly Koucké
Psycholožka Pavla Koucká. Foto: archiv Pavly Koucké

Dnes to s péčí o děti často přeháníme, tvrdí psycholožka Pavla Koucká. Kdybychom dle jejích slov jako rodiče zvolnili, prospělo by to také psychice našich dětí.

Co si máme představit pod uvolněným rodičovstvím, termínem, který používáte?

Není to nic extra speciálního. Je to vlastně moje reakce na dnešní rodičovství, které se ve svém hlavním proudu posunulo k rodičovství hodně aktivnímu, angažovanému, až přeangažovanému.

Mnozí rodiče dnes celý čas stojí nad svými dětmi nebo nad nimi krouží jako takové helikoptéry – odtud pochází termín helikoptéroví rodiče –, aby je před vším chránili, se vším jim pomáhali, všestranně je rozvíjeli. Snaží se tím zajistit dětem ideální podmínky pro život. Jenomže když děti vyrostou, nikdy nebudou mít ideální podmínky pro život. Setkají se s různými problémy a to, že byly v dětství jako v bavlnce, jim ve skutečnosti může spíše uškodit.

Chce to přirozenou míru stresorů, aby děti musely řešit věci také samy, aby zažily také něco obtížného a neměly vždy za zády tým, který jim se vším pomáhá. Jistě, rodič tam má být pro dítě, ale měl by se postupně stahovat.

Rodič je zřejmě přesvědčený, že dítěti v tu chvíli pomáhá, a nedokáže si představit nějaké vzdálené výhody v budoucnosti. Může pro něj uvolněné rodičovství mít také nějaký okamžitý přínos?

Pokud se nám jako rodičům opravdu povede uvolnit, netlačit tolik na sebe ani na děti, značně se nám uleví. Chodí za mnou rodiče, kteří jsou přetížení a vystresovaní. Dnešní rodiče na sebe strašně moc tlačí a mají přehnané nároky. Platí to pro otce, ale hlavně pro mámy. Často je to právě žena, která chce být perfektní matka, dobrá zaměstnankyně, skvěle vařit, mít čistou domácnost, a ještě být i super milenkou. Ženy na sebe kladou tak obrovské množství nároků, až jsou z toho uštvané, vyčerpané a někdy to končí až syndromem vyhoření.

Když se mámy a tatínci uvolní, nechají tomu přirozenější průběh a přestanou chtít mít vše na maximum, v rodině může zavládnout pohodovější atmosféra. A prospívá to i dětem – z hlediska vývoje psychiky jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rozhovory

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější