Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku – Hana Mazancová. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Deník N pro vás na každý adventní den připravuje tipy od našich redaktorů a redaktorek.

Zadání znělo: vybrat ty nejlepší knihy, které jsme letos četli. Za tento rok jsem stihla přečíst zhruba pět desítek knih, tudíž mám z čeho vybírat. Do mého „adventního kalendáře“ jsem se nicméně rozhodla zařadit nejen ty kousky, které – podle mého – za přečtení rozhodně stojí, ale současně ty, které jsou možná trochu opomíjené.

Naštěstí některé z titulů, na které autorce těchto řádek nezbývá prostor, doporučili už kolegové: jmenovitě Petr Koubský zmínil vynikající třídílnou sci-fi ságu pod názvem Vzpomínka na Zemi. Mimochodem: tip na tuto trilogii jsem dostala od kolegyně Magdaleny Slezákové, jejíž adventní doporučení najdete tady. A protože v redakci sedím vedle kolegy Lukáše Prchala a nechci mít v práci peklo, zmíním tu i jeho dílo s názvem S pavoukem na skle. To mezi své knižní tipy zařadil zase Prokop Vodrážka.

Moje tipy na dobré čtení nicméně vypadají následovně:

Simon Mawer: Pražské jaro

Kniha Pražské jaro od Simona Mawera. Foto: Hana Mazancová, Deník N

Když na mě kdesi z hlubin internetu vyskočila zpráva, že Simon Mawer má novou knihu, dopadlo to jako vždy, když jde o tohohle britského spisovatele: do knihkupectví prakticky běžím, následně nespím a jen hltám jeho knihu.

A protože do vydání českého překladu Mawerovy novinky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější