Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letadlo do Bejrútu nenabídli, viní hasiči vojáky. Žádost nepřišla a zavolat nestačí, tvrdí armáda

Členové speciálního týmu hasičů USAR cvičeného na vyprošťování lidí zavalených v troskách nastupují do letadla 5. srpna 2020 na Letišti Václava Havla v Praze před odletem do Bejrútu. Foto: ČTK
Členové speciálního týmu hasičů USAR cvičeného na vyprošťování lidí zavalených v troskách nastupují do letadla 5. srpna 2020 na Letišti Václava Havla v Praze před odletem do Bejrútu. Foto: ČTK

Létající muzeum, rozbitá letadla. Ministr vnitra Jan Hamáček se na sociálních sítích pustil do nebývalé kritiky armády. Do ráže se dostal poté, co se objevila kritika, že záchranáři do Bejrútu odletěli boeingem soukromé společnosti Smartwings. Hasiči uvedli, že jim armáda letoun nenabídla, podle dostupných informací o něj ale ani oficiálně nepožádali.

Pozoruhodné twitterové „představení“ kalí tu skutečnost, že se Česko po sedmnácti letech účastní velké záchranné operace a rychle do ní vyslalo výborně vycvičené záchranáře – od listopadu 1989 jich do záchranné operace v cizině nikdy nevyslalo víc.

Na počátku byla informace serveru Aktuálně.cz, že hasiči s kynology vyrazí do libanonského Bejrútu se soukromým dopravcem. Stát má pro tyto případy smluvně zajištěnou dopravu se společností Smartwings.

To vzbudilo pozornost, protože ministerstvo financí nedávno oznámilo úmysl společnosti miliardáře Jiřího Šimáněho poskytnout záruku na úvěr až v hodnotě 900 milionů korun.

Kritici pak přiměli ministra Hamáčka ke tweetu, v němž uvedl, že Češi „jako jedni z prvních“ poslali do Libanonu špičkové záchranáře. „Máme být na co hrdí. Ale řeší se, jestli jsem se ďábelským plánem nepokusil zachránit Smartwings sumou 1,5 milionu Kč za let do Bejrútu,“ postěžoval si ve středu vicepremiér.

Volba Smartwings vzbudila úvahy, zda mají vojáci vůbec kapacitu pro podobné letecké operace. Do toho ve čtvrtek přišlo prohlášení vojáků: „Armáda neobdržela od ministerstva vnitra žádný oficiální požadavek na přepravu.“

Vnitro pak přešlo do otevřeného střetu. Hamáček armádní dopravní letectvo označil za létající muzeum a zmínil, že když naposledy měli vojáci dopravit roušky do Severní Makedonie, jejich letadla byla rozbitá. Pod ministerstvo vnitra spadající hasiči prohlásili, že 35 minut po půlnoci na úterý telefonicky žádali armádu o letadlo, ale vojáci neodpověděli.

Jenže mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková Deníku N v reakci na tvrzení ministra a hasičů řekla, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exploze v Bejrútu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější