Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mokřady ani panika sucho nevyřeší. Teď nás nejspíš čekají povodňové roky, říká šéf ČHMÚ

Šéf Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Šéf Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jak v Česku zadržet víc vody a předcházet suchu? A proč se mokřady nebo šetření vodou mohou míjet účinkem? V seriálu Deníku N Sucho mění Česko o tom mluví šéf Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder.

Začátkem května jste na Primě CNN řekl, že momentálně je v Česku takové sucho, jako kdyby rok nepršelo. Jak je situace teď? Napršelo za tři měsíce dost, aby se roční nedostatek vláhy umenšil?

Určitě nenapršelo tolik, aby se dohnal roční deficit. Na většině území ale napadlo víc, než je dlouhodobý normál, takže se nedostatek mírně zmenšil. Po pěti letech, kdy se neustále zvětšoval, konečně přišlo období, kdy je tomu naopak.

Teď mluvíme jak o půdní vláze, tak o takzvaném hydrologickém suchu, které se projevuje v řekách či nádržích?

Mluvíme obecně o srážkách, protože na území České republiky se k vodě nedostaneme jinak, než že nám spadne z nebe. Od toho se odvíjí i půdní vlhkost, průtoky v tocích nebo hladiny podzemních vod. Je to provázané – v létě jsou průtoky řek tvořené víceméně jen výrony podzemních vod.

Máme tedy za sebou zhruba pětiletou epizodu sucha – čeká nás teď vlhčí období?

Tak jednoznačně se to říct nedá. Jsem rád, že po dlouhé době můžeme konečně zažít typické středoevropské léto. To se vyznačuje třeba tím, že tropické teploty nastávají zcela výjimečně – včera byl pátý tropický den v roce (29. 7., naměřeno alespoň na jedné stanici, pozn. red.), loni touto dobou jsme jich za sebou měli už dvacet.

Tropický den byl letos v červenci alespoň na jedné stanici ČHMÚ zaznamenán pouze v devíti dnech, zatímco loni v tomto měsíci to bylo 15 dní. V červenci roku 2018 dokonce 21 dní. Za červen a červenec bylo letos na našem území zaznamenáno celkem 12 tropických dní, loni jich bylo 35.

Konečně máme takové léto, jaké by mělo být. Byť to v dubnu vypadalo, že se bude opakovat situace z předchozích let – prudký nástup jara s vysokými teplotami a s velmi malým množstvím srážek v porovnání s dlouhodobým normálem, naštěstí přišel srážkově nadnormální květen a červen. Jen v červnu spadl zhruba dvojnásobek dlouhodobého normálu na českém území.

Jak dlouho může vlhká epizoda vydržet?

Je léto, kdy velmi významnou roli hraje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sucho mění Česko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější