Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bob Dylan vzpomíná na bouřlivé časy a po letech se vrátil k vlastní tvorbě

Bob Dylan v roce 2012 v Los Angeles. Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP
Bob Dylan v roce 2012 v Los Angeles. Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Na albu Rough And Rowdy Ways defilují Karl Marx, J. F. Kennedy, Rolling Stones i samotný autor. Kousavý i poetický jako ve svých vrcholných dílech.

Po sérii tří albových titulů, na kterých interpretoval standardy tradičního popu, se Bob Dylan vrátil k vlastní tvorbě. Přestože už od něj nové písně čekal málokdo a mluvilo se o autorském bloku, zase sype z rukávu pásma strhujících vizí.

Mohlo by se zdát zvláštní, proč americký písničkář pojmenoval autorský comeback Rough And Rowdy Ways, Obhroublé a hlučné způsoby. Zvláště když Dylanův básnický jazyk je vše jiné než obhroublý a muzika s verši koresponduje svojí kultivovaností. Snažit se vykládat „Zimmyho“ mnohovrstevnaté výpovědi je sice vždy ošemetná záležitost, ale aspoň k jednomu úhlu pohledu dal autor názvem desky nápovědu.

Dylan převzal titul alba z písně My Rough And Rowdy Ways, kterou v roce 1929 nahrál jeden z otců zakladatelů country, legendární „smutný jódler“ či „zpívající brzdař“ Jimmie Rodgers. Dylanem obdivovaný stylotvůrce v textu přiznává, že se sice usadil, ale „stále nemůže zapomenout na svoje bouřlivácké dny, nedokáže se vzdát starých dobrých obhroublých a hlučných způsobů“.

Také Dylan často vzpomíná na bouřlivé časy a často se noří do sebereflexe. I když už „nemůže řádit se všemi těmi mladými hejsky“, jak zpívá v písni I Contain Multitudes. Právě tam slyšíme i narážku na „zlé kluky z Británie Rolling Stones“, jak byla v 60. letech v USA vnímána pětice jeho muzikantských kolegů.

V textu I Contain Multitudes (Skládám se ze zástupů) možná Dylan nabízí další nápovědu, jak máme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější