Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nizozemský Correspondent boří rekordy i novinářské tradice. Prim hrají čtenáři

Zakladatel platformy De Correspondent filozof Rob Wijnberg. Foto: Youtube, The Correspondent
Zakladatel platformy De Correspondent filozof Rob Wijnberg. Foto: Youtube, The Correspondent

Představte si médium, kde si autoři bez tlaku na čtenost vybírají, o jakých tématech budou psát, a čtenáři jim v tom pomáhají svými tipy, zpětnou vazbou i znalostmi. Namísto honu za nejnovějšími zprávami jde do hloubky a 24hodinový zpravodajský cyklus zavrhuje. Je to novinařina, která není závislá na penězích z inzerce, ale opírá se pouze o platby čtenářů. Zní to jako fata morgána? Inovativní nizozemská platforma De Correspondent tuhle vizi proměnila ve skutečnost a ukázala tak jeden z možných směrů pro novinařinu 21. století.

Tento text je součástí letního seriálu Deníku N – Příběhy moderní novinařiny. Každý týden až do konce srpna vám v něm budeme představovat fenomény, osobnosti i nové metody v oboru, který je nám nejblíž.

Příběh téhle platformy se začal psát v roce 2012, kdy její v té době ani ne třicetiletý zakladatel filozof Rob Wijnberg pracoval jako šéfredaktor nizozemského ranního vydání národního deníku NRC Handelsblad.

Podle Wijnberga se deník měl více věnovat tématům, která mají dopad na každodenní životy lidí v Nizozemsku, a nehonit se za senzacemi a bleskovými zprávami. Zatímco konkurenční noviny na předních stranách poněkolikáté psaly o vládním rozpočtu bez většího kontextu, Wijnberg se rozhodl věnovat na titulní straně méně pokrývanému příběhu uprchlíků.

K sérii příběhů moderní žurnalistiky pořádáme také soutěž o roční předplatné a knihy Deníku N. Na soutěžní otázky můžete odpovídat každý týden.

Jeho atypický přístup k novinařině se přesto nesetkal vždy s pochopením, ačkoliv Wijnberg za své dvouleté působení v čele redakce zvýšil počet předplatitelů. Vedení však mělo pocit, že se ranní vydání příliš liší od celkového rázu publikace a Wijnberg nakonec v září pro nesouhlas s novým směřováním deníku ze své funkce odstoupil. Motivován čtenáři, kteří jako protest po jeho odchodu z deníku hromadně rušili předplatné, začal poprvé přemýšlet nad založením vlastního média, které by naplňovalo jeho představy o kvalitní novinařině.

„De Correspondent bude denně publikovat nové příběhy, hlavním cílem ale bude odhalovat, vysvětlovat a upozorňovat na hluboko zakořeněné struktury a dlouhodobý vývoj, jež utváří náš svět, spíš než informovat o nejnovějším humbuku, poplachu nebo bleskových zprávách,“ popsal v manifestu, ve kterém nastiňuje svou vizi o platformě fungující bez inzerentů a vnějších tlaků, tvořené pro čtenáře a plněné obsahem, který vzniká s jejich pomocí.

Právě k poslednímu bodu dopomohl nově vznikajícímu projektu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější