Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ledek sám o sobě výbušný není. Na výbuch v Bejrútu ale stačila trocha nepořádku ve skladu, říká pyrotechnik

Exploze v Bejrútu. Foto: ČTK, AP
Exploze v Bejrútu. Foto: ČTK, AP

Výbuch v libanonském Bejrútu je podobný několika dalším explozím z minulého století. Podle odborníka na výbušniny a soudního znalce Jiřího Chládka k podobným neštěstím dochází jednou za desítky let. „Je jedno, co tam vlastně chytlo – k požáru tam došlo a na základě toho mohl vybuchnout ledek. Byl tam velký zdroj tepla a dlouhou dobu hořel. A nahříval jej až do té fáze, kdy vybuchne,“ říká v rozhovoru pro Deník N Chládek, který různé exploze také vyšetřuje.

Co můžeme soudit o povaze exploze v bejrútském přístavu?

Došlo k výbuchu vysoce výbušného materiálu. To je jedna věc. Nicméně ledek nebo dusičnan amonný sám o sobě vysoce výbušný není – používá se jako hnojivo. Není považovaný za výbušninu, pokud se skladuje sám. Běžně je ve velkém množství v silech nebo skladech. Normálně výbuch nehrozí.

Libanonský premiér nicméně prohlásil, že šlo skoro o tři tisíce tun dusičnanu amonného…

Ano. Výbuch nehrozí pouze v případě, když ledek není smíchaný s nějakým palivem. A tady se dostáváme k možné příčině toho, co se stalo. Ledek může být použit jako surovina pro výrobu levných trhavin, kterým se v našich podmínkách říká DAP – dusičnan amonný a palivo. Palivem může být ropa, olej, nějaká omamná látka, mour z uhlí a spousta dalších běžných věcí. Pokud se v takovémto skladu stane, že je tam nižší kultura skladování nebo u místa skladování vypukne požár, ledek se začne přehřívat a tát. Stačí nějaké nečistoty, desetiny procenta a stává se výbušninou.

Můžeme tedy z povahy toho výbuchu soudit, že šlo o výbuch ledku?

Je to velmi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exploze v Bejrútu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější