Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

All Lives Matter? Rasisté předstírají barvoslepost, jen když se jim hodí

Nezařazený poslanec Lubomír Volný s heslem All Lives Matter ve Sněmovně. Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Nezařazený poslanec Lubomír Volný s heslem All Lives Matter ve Sněmovně. Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Komentář Jana Moláčka: Rasistické postoje obvykle charakterizuje zvýšený barvocit na různé, obvykle tmavé barevné tóny. Ten ale občas vystřídá náhlá barvoslepost. Na všech životech přece záleží, nejen na černých, zvedají káravě ukazovák ti, kdo jindy skoro až s chirurgickou přesností rozlišují mezi tmavými uprchlíky z Afriky či Sýrie a bílými Evropany – například když se jedná o dva úplně stejné trestné činy lišící se pouze barvou pleti pachatele. Co za tímto zvláštním jevem vězí?

Každý rok řeší čeští policisté 500 až 600 případů znásilnění. Vyberte z těch stovek lidských tragédií kterýkoliv případ, o kterém se veřejnost dozvěděla z médií, a dejte mi o něm základní informace. Vsadím se o roční předplatné Deníku N, že dokážu z hlavy uhodnout, jestli se o něm objevila zmínka na facebookovém profilu Tomia Okamury. Řeknu vám to dokonce i o případech, které se ještě nestaly, pokud mi je popíšete.

Ne, neznám Okamurův Facebook nazpaměť ani nejsem jasnovidec. Ale vím, které kritérium hraje jako jediné roli v rozhodování, zda ho případ zajímá, nebo ne.

Ano, správně. Je to původ pachatele. Předseda SPD

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější