Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dech je lepší pomůcka než drahé hodinky. Ultramaratonec Škorpil radí, jak během zhubnout i vyjít schody

Ultramaratonec Miloš Škorpil. Foto: ČTK
Ultramaratonec Miloš Škorpil. Foto: ČTK

Český ultramaratonec a zakladatel Běžecké školy Miloš Škorpil, který mimo jiné třikrát oběhl Českou republiku, v rozhovoru pro Deník N prozrazuje, jaký tréninkový plán vymyslel pro své klienty, kteří se snaží zhubnout. Pětašedesátiletý autor knihy Běžecká bible mluví také o špatném stylu, kvůli němuž jsou začátečníci často zranění.

Bavíte se se svými žáky o tom, s jakou motivací začínají běhat? Proč za vámi přišli?

Když to vezmu obecně, většina lidí začíná, protože si chtějí zlepšit fyzickou kondici, nebo chtějí zhubnout. To je takový základ. V současné době hraje zdravotní stránka a fyzická kondice mnohem větší roli, protože lidé si na základě koronavirové pandemie uvědomili, že je covid-19 nebezpečný právě pro obézní lidi nebo lidi s dalšími civilizačními chorobami, které jsou spojeny s nedostatkem pohybu.

Jak se tedy liší trénink na zlepšení kondice a na hubnutí?

Jsou tam rozdíly, protože když má člověk nadváhu, je většinou způsobená tím, že se dlouho nehýbal nebo nedělal žádný sport. To znamená, že je ochablý nejen pohybový aparát, ale i plíce, srdce a celá cévní soustava. Začátek tréninku by měl být opravdu pozvolný, takže ve své Běžecké škole mám tréninkový plán pro lidi, kteří po letech vstanou z gauče.

Nezačíná se během, ale začíná se střídáním vycházkové s rychlou chůzí po dobu 26 minut s tím, že tréninky by měly být obden. Je to kvůli tomu, že když řeknu některým klientům, že by měli trénovat třikrát nebo čtyřikrát týdně, začnou v pondělí, skončí ve středu a potom čtyři dny nic nedělají, což je špatně.

Jak dlouho by měli lidé jenom chodit a kdy by měli začít během tréninků i běhat?

Ideální je, aby si člověk každý čtvrtý trénink přidal dvě minuty s tím, že za nějakých 14 týdnů se dostane na hodinu pohybu každý druhý den. Po těch zhruba třech měsících už do tréninkového plánu klientům vkládám i běh, který vyměním za tu rychlou chůzi, takže střídá pomalý běh s vycházkovou chůzí. A zase stejným způsobem si obden přidáváme dvě minuty, až se dostaneme na hodinový trénink.

Potom začíná teprve sofistikovanější trénink, kdy lidé už opravdu hodinu běhají. Takový postup je důležitý v tom, aby se člověku snížila váha a také aby se posílily srdce, plíce, pohybový aparát a cévní soustava. Takže lidé budou připraveni běhat, aniž by si ublížili, protože nemá smysl jít do toho po hlavě a potom hned skončit.

Jak moc je nebezpečné zvednout se z gauče a hned začít běhat velké vzdálenosti?

Může to být nebezpečné i ze zdravotního hlediska, protože většina lidí má navíc i špatný běžecký styl, který je neochrání, ani když budou mít ty nejdražší běžecké boty. Hlavně jde o to, že to lidé často přeženou s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější