Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potřebujeme vyškolit dva tisíce lidí. Trasovat může kdokoli, hygienici to nestíhají, tvrdí iniciátor chytré karantény

Trasování a vyhledávání kontaktů na hygienické stanici v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Trasování a vyhledávání kontaktů na hygienické stanici v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Takzvaná chytrá karanténa, která měla bez celostátních opatření včasně bránit šíření nemoci covid-19, zatím příliš nefunguje. Hygienici do značné míry dál spoléhají spíš na své osvědčené metody a kontakty dohledávají postaru – s telefonem a tužkou a papírem. Podle Petra Šimečka z iniciativy Covid19cz, která pro hygieniky vytvořila systém call centra, ale větší nápor nemohou zvládnout. „Trasovat může po proškolení kdokoliv, je to jednoduché,“ tvrdí IT odborník v rozhovoru pro Deník N.

Hygienici jsou vytížení, pracují přesčas. Podle vás situaci nezvládají. Co přesně dělají špatně?

Netvrdím, že hygienici dělají práci špatně, ale neuznali, že trasovat nestíhají. A odmítají k tomu pustit další, kteří by s tím pomohli.

Problém je v tom, že proces šíření nákazy není lineární. Jeden člověk přijde do klubu, kde nakazí desítky lidí, a než je hygiena zkontaktuje, mohou nakazit další. Telefonát s nakaženým navíc trvá desítky minut a vygeneruje další hovory, které je potřeba vyřídit, takže té práce přibývá. A pokud se počty nakažených zvýší, prostě to nestihnou.

Například pražská hygienická stanice nabírá 27 nových pracovníků. Není navýšení počtu hygieniků řešením?

Nestačí přidat na stanici 27 lidí. Tím od sebe problém oddálím, ale nevyřeším ho. Potřebujeme třeba dva tisíce lidí, které do dvou týdnů vyškolíme podle nějakého jednoduchého principu a přesuneme na ně práci z call centra (systém, přes který hygienici volají, pozn. red.). Jejich počet se pak navýší podle toho, jak velký bude v systému přebytek neodbavených lidí.

Ředitelka pražské hygienické služby Zdeňka Jágrová MF Dnes řekla, že trasování nemohou dělat brigádníci, kteří dělají pomocné práce, protože k němu jsou vyžadovány specifické znalosti. Podle vás může trasovat kdokoliv?

Já tvrdím, že trasovat může kdokoliv potom, co se proškolí. Protože je to jednoduché, stačí se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější