Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na cestu autem k urně bude výjimka z karantény, komise dostanou víc peněz. Hlasovací zmocněnec neprošel

Ilustrační foto: Adam Hecl, Deník N
Ilustrační foto: Adam Hecl, Deník N

Ministerstvo vnitra připravilo změnu, která umožní lidem v krajských a senátních volbách hlasovat i v případě, že jsou v karanténě. Mohou si pak vybrat, jestli budou volit z auta ve speciálním průjezdném stanu, či požádají na úřadě o návštěvu volební mobilní komise. Pokud budou celá zařízení v karanténě, může u nich vzniknout speciální volební okrsek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zpočátku tvrdil, že lidé v karanténě kvůli nákaze koronavirem možná nebudou moct volit, protože jim to zákon neumožňuje. Poté co jej za to začali kritizovat experti i opozice, sešel se se zástupci dalších sněmovních stran, aby projednali možnosti, jak by mohli i nakažení naplnit svá ústavní práva.

Shodu nakonec našli na třech možnostech: drive-in volebních místnostech, mobilních volebních komisích a volbách v ubytovacích zařízeních v karanténě.

Speciální stany, v nichž by se mohlo volit z auta, by měly vzniknout v každém volebním okrese, budou na 78 místech v republice. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny je bude obsluhovat armáda, tedy tři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější