Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jmenuje se Džád a má zelené oči…“ Zoufalství a beznaděj v Bejrútu

"Tohle je pro Bejrút smrtící rána, stala se z nás zóna katastrofy. Už teď jsme ve finanční, ekonomické krizi, lidi mají hlad a teď tihle rabující zloději – copak odškodní ztráty? Kdo odškodní ty, kteří ztratili svoje nejbližší?“ Foto: Mohamed Azakir, Reuters
„Tohle je pro Bejrút smrtící rána, stala se z nás zóna katastrofy. Už teď jsme ve finanční, ekonomické krizi, lidi mají hlad a teď tihle rabující zloději – copak odškodní ztráty? Kdo odškodní ty, kteří ztratili svoje nejbližší?“ Foto: Mohamed Azakir, Reuters

„Smrtící rána pro Bejrút.“ „Výbuch, který zpečetil pád Libanonu.“ „Naši lídři jsou v kómatu.“ Libanonci oplakávají své zraněné a mrtvé a děsí se, co přijde pak. Vztek na vládu nepomíjí a výbuch přístavu hrozí humanitární katastrofou.

Vzduch prořezávají sirény sanitek a houkající alarmy ze zničených aut všude kolem, ale tu mladou ženu je slyšet i přes ně. Naříká hlasitě. Stojí na zemi poseté sutinami a roztříštěným sklem a křičí na vojáky, aby se rozestoupili a pustili ji dál. Že musí za bratrem.

Ale ozbrojení muži se nepohnou. Dostali příkaz výbuchy zničený přístav uzavřít a příbuzným těch, kdo tam pracovali, musejí ve vstupu bránit. A tak mladá žena aspoň úpěnlivě prosí, ať jí řeknou, co s bratrem je. Někdo, kdokoli, protože se přece musí najít člověk, který o něm něco ví. „Jmenuje se Džád a má zelené oči,“ volá zoufale na vojáky.

Nedaleko od ní, popisuje z místa reportér AFP, se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Exploze v Bejrútu

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější