Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Procházka po lize: Slavia v dvoubodovém trháku, ale přesilovka pro ni opět byla trestem

Po reprezentační pauze rozhodlo 12. kolo fotbalové ligy hlavně o tom, že pražská Slavia se na první příčce odpoutala od mistrovské Viktorie Plzeň. Jelikož Západočeši v pátek ve vršovickém Ďolíčku s domácími Bohemians pouze remizovali 2:2 a Slavia v neděli vyhrála, byť s potížemi, na horké liberecké půdě 1:0, mají červenobílí nově malý, dvoubodový náskok. Před důležitými pohárovými zkouškami (Plzeň v Lize mistrů v úterý v Madridu s obhájcem trofeje Realem, Slavia v Evropské lize ve čtvrtek v Kodani s tamním FC) ovšem ligoví lídři příliš nepřesvědčili.

„Remíza v Ďolíčku? Jsem spokojený z toho pohledu, že jsme dvakrát prohrávali a dokázali jsme se do zápasu vrátit. Ale myslím si, že oba dva góly, které jsme inkasovali, byly laciné,“ konstatoval plzeňský trenér Pavel Vrba, o němž se spekuluje, že by se mohl po Jánu Kozákovi stát koučem slovenské reprezentace. „To není téma tiskovky k zápasu s Bohemkou,“ nechtěl k tomu Vrba nic říct a hodnotil jen páteční duel. „Jeho závěr jsme měli dohrát mnohem účelněji, měli jsme být klidnější v práci s míčem a ve finální fázi. Ovšem jak důležitý tenhle bod skutečně byl, se ukáže až po pětatřiceti kolech,“ dodal Vrba.

To jistě. Faktem je, že na jaře Plzeň na Bohemce dostala výprask 2:5. Takže zlepšení to je. Stejně se dá říci, že Viktorka po zářijových prohrách na Slavii (0:4) a v Jablonci (0:3) venku konečně bodovala. Ovšem pokud se Západočeši podívají na věc sebekriticky a bez růžových brýlí, musejí uznat, že ztratili další dva cenné body.

Červená karta soupeři? Slávistický trest!

To slávisté v Liberci neudělali, byť měli namále. I když hráli skoro celý zápas po brzkém a sporném Mikulově vyloučení zase dlouhou přesilovku, podobně jako před nedávnem v Ostravě (1:2) ji herně nezvládli. A osm minut před koncem si oddechli, když rozhodčí Příhoda po konzultaci s videorozhodčím neposoudil střet slávisty Bořila s pronikajícím libereckým náhradníkem Koscelníkem jako penaltový.

Pro Slavii je soupeřovo vyloučení na podzim paradoxně trest. Když byl v září v Ostravě za stavu 0:0 vyloučen kapitán Baníku Milan Baroš, sešívaní navzdory dlouhé přesilovce prohráli 1:2. V Liberci měli štěstí, že ještě před začátkem přesilovky vedli od 4. minuty Stochovým gólem z volného přímého kopu 1:0. A tento výsledek pak již „udrželi“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější