Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Nový pan Škoda, čtečka čenichů a co znamená víc nakažených koronavirem?

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Z dnešní nabídky Deníku N a dalších médií vybíral Jan Moláček.

Mladoboleslavská Škoda má nového šéfa a staré obavy – bude dál vyrábět špičková auta, nebo se Volkswagen pokusí škodovkami nasytit poptávku po levných vozech, jak se už dlouho proslýchá? Jakub Zelenka píše, že ministr průmyslu Havlíček bude trvat na první možnosti, klíčová otázka ale zní, jaké má na německý koncern páky.

Psí čenichy jsou stejně unikátní jako bříška lidských prstů. Zatímco otisky prstů se pro jednoznačnou identifikaci lidí používají už déle než století, skenery psích čenichů se teprve zdokonalují, zato ale velmi rychle. A kde jinde než v Číně, která je posedlá digitální kontrolou všeho, co se hýbe. Vývojáři slibují snadnější hledání zatoulaných mazlíčků, ale věřte nebo ne – i čtečky čenichů se dají zneužít. Jak, to se dozvíte v článku Magdaleny Slezákové.

Utahovat karanténní šrouby, či rozvolňovat? Znamená víc nakažených to, že na tuhle otázku země odpověděla špatně, nebo naopak, že úspěšně nemocné vyhledává? Tyto otázky řeší celý svět, jak si stojí Česko, si přečtěte v článku Ivy Bezděkové.

Brněnský senátní kandidát za Piráty Jiří Kadeřávek na sebe upozornil mimo jiné registrací domény se jménem své soupeřky Anny Šabatové. Bývalá ombudsmanka se bude ucházet o stejné senátní křeslo. Svou motivaci Kadeřávek vysvětluje v rozhovoru Barboře Janákové.

Jakub Zelenka se v dalším díle série Česko-čínské objímání věnuje éře premiéra Petra Nečase. Dnes už jeho kritika údajné „politické módy dalajlamismu“ nezní tak ostře, jeho nástupci v nejvyšších politických funkcích tuto míru servility vůči Pekingu dávno překonali. V roce 2012 to ale způsobilo šok.

Instituce se slůvkem „národní“ v názvu bývají honosné, staré a snad někdy i trochu mrtvolně důstojné, Národní filmové muzeum ale tyhle charakteristiky nesplňuje. Založili ho před pěti lety jeden student a dvě studentky a jedno z nejlépe fungujících muzeí v Česku z něj udělala jejich energie a snaha dělat věci jinak. Rozhovor se zakladatelskou trojicí pořídil Jakub Jareš.

Zakladatelé Národního filmového muzea – zleva Terezie Křižkovská, Jakub Jiřiště a Adéla Mrázová. Foto: NaFilM

Podle Martina Gromana ohrožují žurnalistiku samotní novináři a snižování profesních standardů možná více než politici usilující o likvidaci nezávislých médií.

Bývalý španělský král Juan Carlos I. sice už z veřejného života dávno zmizel, jeho někdejší korupční skandály ale dál zaměstnávají a rozdělují Španělsko, píše Tomáš Nídr. Odpůrci 82letého exmonarchy požadují, aby ho jeho syn a současný král Filip VI. vykázal z „vejminku“ v královském paláci do vyhnanství na některou z méně honosných rezidencí.

Celé prázdniny se můžete zapojit do soutěže o předplatné a knihy Deníku N. Tentokrát stačí odpovědět na otázku k textu Magdaleny Slezákové o Tchaj-wanu z minulého týdne.

Co píší jinde

Amerika se stále více děsí dlouhých jedenácti týdnů, které dělí listopadové prezidentské volby od lednové inaugurace nového prezidenta. Co udělá Donald Trump, pokud prohraje? Deník Boston Globe píše o neobvyklé hře, kterou si tajně zahrálo 80 expertů z řad republikánů i demokratů. Rozehráli čtyři scénáře. Všechny skončily pouličním násilím a hlubokou politickou krizí.

Stejnému – vrcholně důležitému – tématu strategie, kterou může mít Donald Trump v záloze pro případ rýsujícího se volebního debaklu, se zajímavě věnuje také týdeník Respekt.

Zpravodajský web Českého rozhlasu přinesl rozhovor s pravděpodobnou původkyní nákazy koronavirem v pražském klubu Techtle Mechtle. Dívka, která si v posledních týdnech užila svoje, a rozhodně nejen kvůli nemoci, uvádí na pravou míru zkazky, které o její roli kolovaly.

V zítřejším tištěném Deníku N najdete:

  • Spory mezi Trikolórou a SPD gradují
  • V ČR musejí zůstat kvalitní auta, žádá Havlíček od nového šéfa Škody
  • Turecko drtí chybějící turisté
  • Mužských obětí sexuálního obtěžování je méně, strach je stejný
  • Hudební matador Neil Young prohrábl archiv

Do dnešního Notesu se vejde už jen jedna dobrá zpráva z naší redakce – tu dnes posílila nová kolegyně Dominika Píhová. Možná si vybavíte její články o Velké Británii, odkud s námi zatím spolupracovala externě.

Užijte si týden s Deníkem N, ať už v práci, nebo při dovolenkovém objevování dvoumiliardových krás Česka!

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko, Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější