Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš: Čau lidi, virus oslabuje. Maďar: Nejsou pro to důkazy, pokusíme se mu vysvětlit, aby to neříkal

Premiér Andrej Babiš šíří tvrzení, že koronavirus ztrácí sílu a agresivitu. Hlavní epidemiologický poradce vlády Rastislav Maďar to ale odmítá. Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Premiér Andrej Babiš šíří tvrzení, že koronavirus ztrácí sílu a agresivitu. Hlavní epidemiologický poradce vlády Rastislav Maďar to ale odmítá. Foto: Facebookový profil Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš ve svém posledním videoposelství na Facebooku před odletem na dovolenou prohlásil, že koronavirus oslabuje a je méně agresivní. Toto tvrzení dokonce třikrát zopakoval. Je ale v příkrém rozporu s názorem řady odborníků, mimo jiné epidemiologa Rastislava Maďara, který přitom patří mezi hlavní vládní poradní hlasy. Maďar tvrzení o slábnoucím viru odmítl v rozhovoru pro Deník N už před dvěma týdny, teď znovu varoval před jeho šířením. Babiše chce podle svých slov po jeho návratu z Kréty požádat, aby ho už nepoužíval.

Celkem třikrát zaznělo v premiérovu sobotním „Čau lidi“ tvrzení, že koronavirus oslabuje. Pokaždé se Andrej Babiš odvolal na vedoucí lékařky z Nemocnice Na Bulovce, kterou navštívil.

„Byla tam i šéfka krizového štábu paní Papežová a sama mi potvrdila, že ten vir už není tak agresivní,“ prohlásil premiér zhruba v polovině šotu.

O minutu později totéž zopakoval s odvoláním na náměstkyni pro léčebně-preventivní péči Bulovky, primářku Hanu Roháčovou. „Je nejasné, jakým způsobem se ten vir bude chovat, on sice oslabuje podle paní primářky Roháčové, ale nemůžeme to podcenit,“ tvrdil Babiš.

A stejné tvrzení zaznělo v Babišovu videoposelství ještě jednou. „Musíme se připravit na tu druhou vlnu, ale informace, které chodí, že ten vir oslabuje, že není tak agresivní, že lidi nekončí v nemocnicích, jsou dobrá zpráva,“ uklidňoval premiér.

Jeho slova jsou ale v příkrém rozporu s názorem řady odborníků, mezi nimiž je i epidemiolog Rastislav Maďar. Ten přitom na ministerstvu zdravotnictví vede poradní skupinu ke karanténě, a je tak klíčovým odborníkem, který vládě v této oblasti radí. Maďar přitom už před dvěma týdny v rozhovoru pro Deník N názor, že virus slábne, odmítl.

„Není to tím, že by virus oslaboval, ale díky tomu, že se dobře dělá trasování a chytrá karanténa,“ odpověděl epidemiolog na dotaz, zda nás menší počet těžkých případů opravňuje k optimismu.

Rastislav Maďar Deníku N potvrdil, že na tomto názoru stále trvá. „I 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější