Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejasný vztah mezi policisty a politikou má vyřešit Ústavní soud. Odbory napadnou „absurdní zákaz“

Policie. Foto: Policie ČR
Policie. Foto: Policie ČR

Vedení policejních odborů se obrací na Ústavní soud. Chtějí, aby vyjasnil, za jakých okolností se mohou strážci zákona politicky angažovat. Donutil je k tomu případ kriminalisty Jana Šmída, který přišel o místo kvůli spolupráci s Pirátskou stranou. Policisté mohou v současné době kandidovat jako nezávislí na kandidátkách politických stran, ale nesmějí třeba „vykonávat činnost ve prospěch strany nebo hnutí“. Šmíd byla propuštěn na základě toho, že s Piráty konzultoval přípravy zákonů.

Šmíd byl před půl rokem propuštěn z Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli tomu, že Pirátské straně pomáhal s legislativou. Předtím byl jako nestraník zvolen na kandidátce Pirátů do zastupitelstva v Děčíně. Podle pirátského poslance Lukáše Kolaříka konzultoval Šmíd na jednání s politiky novelu, která řeší vedlejší přivýdělky příslušníků bezpečnostních sborů. Kvůli tomu byl propuštěn.

Policisté teď na Šmídovu případu ukazují, že v zákoně je nedostatečně vysvětleno, za jakých pravidel a zda vůbec mohou spolupracovat s politickými stranami, aby nebyli propuštěni. Největší policejní odbory se proto rozhodly, že se obrátí na Ústavní soud, aby do věci vnesl jasno.

„Tento problém není nový, nicméně nyní se naskytla příležitost, jak ho nechat přezkoumat Ústavním soudem, a proto se předsednictvo po dohodě s advokátní kanceláří rozhodlo tuto příležitost využít a bude dosažení účelu finančně podporovat,“ sdělil Deníku N místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Synek.

Ústavní soud by se podle nich měl zabývat zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, konkrétně jeho paragrafem, který omezuje práva policistů. „Příslušník nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí ani vykonávat činnost v jejich prospěch; volební právo příslušníka tím není dotčeno,“ stojí přesně v zákoně, který je podle policistů z odborového svazu značně vágní.

Absurdní zákaz

Policejní odbory se proto shodly, že už roky je tato část zákona špatně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější