Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zastavili smrt na dva týdny.“ Experti odhalili kreativitu ruských statistik o pandemii

Rusko si podle oficiálních statistik vede v boji s pandemií skvěle. Skutečnost nezná nikdo. Zdroj: Stopkoronavirus
Rusko si podle oficiálních statistik vede v boji s pandemií skvěle. Skutečnost nezná nikdo. Zdroj: Stopkoronavirus

Nejdříve to bylo jen podezření. A pak jistota. Ruské údaje o koronaviru byly zpočátku uhlazovány, upravovány a nakonec zcela falšovány. Podle statistiků i nezávislých novinářů ruská data ztratila veškerou důvěru.

Ruská statistika je mocná zbraň v rukou Kremlu. Za poslední dva a půl měsíce se počet nakažených snížil dvakrát. Země se vrací k normálnímu životu. Nejvíce optimismu vyvolávala čísla publikovaná těsně před vojenskou přehlídkou na oslavu 75. výročí vítězství SSSR ve Velké vlastenecké válce a před hlasováním o změnách ústavy, které umožní prezidentu Vladimiru Putinovi setrvat v nejvyšší funkci do roku 2036.

Jenže v posledním týdnu koronavirus zase nabírá na síle. Rusko se v počtu nakažených usadilo pevně na čtvrté příčce na světě a o víkendu překročilo metu 850 tisíc pozitivně testovaných.

Statistici i novináři pokládají údaje zveřejňované na vládních serverech, jako je například Stopkoronavirus, za nevěrohodné. Zdroj: Stopkoronavirus

Například v Moskvě za poslední dva týdny číslo potvrzených případů covid-19 vyrostlo zhruba o 30 procent – z 531 v polovině července na 694 na jeho samotném konci. Přesto vládní úředníci obyvatelstvo uklidňují: „Vrchol je již za námi, žádná druhá vlna nebude. Vlastně musíme brát v úvahu, že v Moskvě již funguje kolektivní imunita,“ prohlásil v tyto dny starosta ruské metropole Sergej Sobjanin.

Vědci mu částečně dávají za pravdu – podle různých šetření v Moskvě nemoc prodělalo od 16 do 60 procent obyvatelstva. Pokud by pravdu měli ti, kdo se kloní k vyššímu údaji, pak by ruská metropole patřila mezi nejbezpečnější místa na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější