Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Svět bude po viru nebezpečnější.“ Babiš po argumentační salvě vojáků couvl od škrtů

Premiér Andrej Babiš při návštěvě 42. mechanizovaného praporu v Táboře v květnu 2020. Foto: Václav Pancer, ČTK
Premiér Andrej Babiš při návštěvě 42. mechanizovaného praporu v Táboře v květnu 2020. Foto: Václav Pancer, ČTK

Když koronavirus zasáhl českou ekonomiku, vládní špičky instinktivně uvažovaly o zalátání vznikající díry ve státním měšci armádním rozpočtem. Na „maskáčovou záplatu“ ale nedošlo a sám premiér Andrej Babiš nyní investice do přezbrojení armády jasně podporuje. Od doby, co vojáci vysvětlují, jak budou armáda a hrozby pro Česko vypadat v budoucnu.

Premiér Babiš se v minulosti o rozpočtu na obranu několikrát vyjádřil tak, že to na generálním štábu a na ministerstvu obrany vzbudilo nejistotu, co bude s modernizací armády. Naposledy v půli dubna.

Tehdy předseda vlády v ČT řekl, že kvůli koronavirové pandemii a očekávaným dopadům na ekonomiku není vhodná situace pro nákup dvou set pásových obrněnců za více než 50 miliard korun. „Víceméně jsme se domluvili s resortem obrany, že to přibrzdíme,“ tvrdil tehdy Babiš.

Jenže to je minulost, premiérova vyjádření ohledně výzbroje pro vojáky jsou v poslední době konzistentní. „Na investicích do armády se nic měnit nebude,“ slíbil Babiš nyní ve vyjádření pro Deník N – v tomto duchu mluví už měsíce.

Na jaře se stalo několik věcí. Kromě toho, že premiér přibrzdil ve zpochybňování investic do obrany, začal po jeho boku působit jako poradce důstojník speciálních sil Petr Matouš. I když Úřad vlády příliš nevysvětlil, proč byl post zřízen právě v tu dobu, Babiš získal možnost rychle se orientovat v otázkách armády.

Do společné práce se také pustili exnáčelníci generálního štábu Petr Pavel, Josef Bečvář, Pavel Štefka, Vlastimil Picek a Jiří Šedivý. V půli května spolu se současným náčelníkem Alešem Opatou jednali o armádních věcech přímo s premiérem, koncem května navštívili prezidenta Miloše Zemana. Takovéto společné zapojení nejvyšších uniformovaných vojáků je mimořádné.

A generála Miroslava Feixe – jak vzpomíná, bylo to při ranním běhu – napadl slogan

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější