Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se cestuje s koronavirem v zádech

U nás rozestupy dva metry, v Nizozemsku jen metr a půl. A proč ne třeba tři nebo jeden? Foto: Ján Simkanič, Deník N
U nás rozestupy dva metry, v Nizozemsku jen metr a půl. A proč ne třeba tři nebo jeden? Foto: Ján Simkanič, Deník N

Glosa Jána Simkaniče: Už jsem mu odvykl, ale moc dobře si ten pocit pamatuju. Jaký to byl svátek, když jsme v 90. letech překračovali státní hranice. Stačilo pár kilometrů do Německa nebo Polska. Bylo v tom dobrodružství a příslib neznámého se špetkou neklidu a nejistoty. Letos se ten pocit vrátil. Kvůli viru i kvůli české vládě, která zavřela hranice. Ale nakonec jsme stejně jeli a stálo to za to.

Letošní dovolenou jsem chtěl naplánovat včas. Dlouho mě lákala plavba lodí po holandských kanálech a nikdy se to úplně nehodilo, ale teď přišla ta chvíle. V půlce února jsme zamluvili loď, zaplatili zálohu ve výši poloviny ceny pronájmu a začali se těšit. O tři týdny později vláda zavřela hranice a my jsme se začali smiřovat s tím, že zálohu budeme moci spláchnout do kanálu.

Dodnes jsem neporozuměl tomu, proč vláda zavřela hranice i směrem ven. Nešlo jen o samotnou symboliku, která až příliš připomínala doby minulé, ale ani praktické hledisko v tom nedávalo smysl. Chceš dovnitř? Jasně, ale počkej v karanténě. Chceš ven? Nesmíš. Prostě nesmíš. Doma budeš, už ses narajzoval dost. Se s tim smiř. U svatého Vojtěcha, proč?

Naštěstí se epidemiologická situace začala zlepšovat jen chvíli potom, co odkvetly primulky. A cesta na vysněný Západ byla znovu volná. Nejistota sice trvala celkem dlouho, nebylo jasné, jestli a odkdy Německo dovolí průjezd cizincům, Nizozemsko také sezonu otevřelo naplno až 1. července, ale to nám bohatě stačilo. Osmého jsme vyrazili za hranice všedních dnů, i když zprávy o tom, jak kvůli Karviné postupně omezuje příjezd z Česka Pobaltí nebo Slovinsko, na klidu nepřidaly.

Jsem myslím celkem racionální člověk, ale stejně jsem na sobě cítil podivnou nervozitu. Nesmyslný pocit, že dělám něco neobvyklého až nepatřičného, když se z náruče bezpečného domova vydávám na nejistou výpravu do neprozkoumaných krajů, kde chlupatá koule koronaviru číhá za každým rohem. A jen tak mě to nepustilo, protože na připomínku odlišností jsme naráželi hned od začátku.

Klidně, věcně, slušně

Německo je dnes v běžném kontaktu přísnější než spokojené Česko. Na dálnici

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější