Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hipoterapie, canisterapie nebo něco úplně nového? V Nizozemsku je stále populárnější mazlení krav

Uklidňující spočinutí v hřejivé příchylnosti kravského těla. Repro z YouTube
Uklidňující spočinutí v hřejivé příchylnosti kravského těla. Repro z YouTube

Chcete se přitulit k šestisetkilové krávě a zbavit se stresu? Přesně to nabízí – a velmi úspěšně – stále více nizozemských farem. Terapie pomocí „koe knuffelen“, doslova mazlení krav, je v posledních letech trendem, který se odtamtud dostal dokonce už i do USA. Sami Nizozemci si ho vychvalují, má totiž dvojí efekt – relaxační a edukativní. Navíc údajně dělá dobře i kravám.

V sýrové velmoci, která se pyšní například proslulou goudou nebo eidamem, připadá podle statistik zhruba na každého desátého obyvatele jedna kráva. Malých farem ale ubývá, zatímco v roce 1980 jich v zemi bylo téměř padesát tisíc, dnes jich je jen osmnáct tisíc. Počet krav se sice o tolik nezmenšil, jen ty větší farmy „spolkly“ v mnoha případech ty menší.

Malí farmáři jsou ale podnikaví a rozhodli se konkurenci odolávat jinak. Na svých pozemcích s oblibou nechávají za relativně malou sumu přespat všudypřítomné nizozemské táborníky (a Nizozemsko je zemí campingu a karavanů!) a chytře začali využívat i své dojnice, které jsou na nizozemských polderech a loukách všudypřítomné. S krávami se totiž můžete za několik desítek eur (průměrná cena pro dospělého je 45 eur, pro dítě 30 eur za zhruba tři hodiny) pomazlit a báječně se tím uvolnit a odbourat stres.

Celá myšlenka je v podstatě jednoduchá. Tělesná teplota krávy je zhruba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nizozemský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější