Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruští hackeři vypnuli Garmin, na němž jsou sportovci závislí. Expert: Je to reputační problém, data uživatelů nejspíš nemají

Běžci využívají chytré hodinky k trasování svého pohybu. Časy a vzdálenosti poté porovnávají s dalšími sportovci. Foto: Isaac Smith/Unsplash
Běžci využívají chytré hodinky k trasování svého pohybu. Časy a vzdálenosti poté porovnávají s dalšími sportovci. Foto: Isaac Smith/Unsplash

Hackerská skupina Evil Corp napadla minulý týden technologickou společnost Garmin, jejíž služby využívají miliony amatérských i profesionálních sportovců. Chytré hodinky zaznamenávají díky družicím GPS pohyb třeba běžců nebo cyklistů. Už pátý den ale mají sportovci problém dostat se ke svým časům a vzdálenostem. Ruská skupina Evil Corp měla po americké společnosti Garmin požadovat 10 milionů dolarů jako výkupné. „Útočníkům se použití typu útoku ransomwarem nejvíce vyplácí, oběti jsou totiž ochotné zaplatit poměrně vysoké částky za rychlé zprovoznění systémů,“ vysvětluje pro Deník N bezpečnostní expert firmy Eset Václav Zubr.

Americkou společnost Garmin napadli minulý čtvrtek hackeři. Od té doby jsou služby výrobců civilních GPS přijímačů – zejména chytrých hodinek – omezeny. Podle deníku Guardian za problémy Garminu stojí skupina Evil Corp, jež požadovala 10 milionů dolarů za dešifrovací klíč k prolomení útoku, který ruská skupina sama provedla.

„V důsledku útoku bylo mnoho našich služeb omezeno včetně webových stránek, zákaznické podpory a také firemní komunikace. Nic nenasvědčuje tomu, že by útočníci získali jakékoli údaje o našich zákaznících včetně platebních údajů,“ píše se v oficiálním prohlášení společnosti Garmin.

Technologická firma, kterou založili Gary Burrell a Min Kao (název vznikl složeninou křestních jmen zakladatelů) před jednatřiceti lety v Kansasu, v pondělí zpřístupnila zhruba polovinu svých funkcí, ale ta hlavní – Garmin Connect – fungovala v úterý stále v omezeném režimu.

„Vážení uživatelé Garmin produktů, zatím bohužel ještě nemáme konkrétní termín, kdy by měl běžet Garmin Connect, ale vězte, že na jeho zprovoznění se nepřetržitě pracuje,“ píše se v nedělním příspěvku na facebookových stránkách českého zastoupení společnosti Garmin.

Ostatně české zastoupení společnosti v neděli informovalo, že neví, kdy přesně začnou fungovat všechny funkce. Kvůli odstávce systému dokonce nelze na některých pobočkách vyzvedávat objednávky či zakoupit zboží. Ochromeny mají být i některé asijské výrobní linky.

Pro běžné uživatele je ale největší nepříjemností, že se jim automaticky neukládají záznamy o jejich sportovních aktivitách. Uběhnuté vzdálenosti nebo třeba maximální rychlost ujetou na kole si tak v posledních dnech musí uživatelé nahrát do počítače ručně. „Očekáváme, že se v příštích několika dnech vrátíme do normálního provozu,“ ujišťuje americká společnost.

Deník N oslovil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější