Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Autem až k urně či výdejové okénko pro seniory v karanténě. Čtyři plány pro koronavirové volby

Předseda Jan Hamáček shání nyní vakcíny stejným způsobem jako premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda Jan Hamáček shání nyní vakcíny stejným způsobem jako premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Čtyři možné speciální nástroje mají podle ministerstva vnitra zajistit, aby i lidé v karanténě mohli volit. Voliči by k urnám mohli dorazit v autech, mohli by hlasovat skrze prostředníka nebo by k nim přišla mobilní komise, vysvětluje pro Deník N náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Kvůli volbám se dnes sešli lídři stran.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dnešním jednání s předsedy opozičních stran představil opatření, která mají umožnit hlasovat v podzimních krajských a senátních volbách lidem, již se ocitnou kvůli nákaze covidem-19 v karanténě. Takových lidí je aktuálně tři a půl tisíce, při možném rozšíření nákazy by se však tento počet mohl zvyšovat. Opatření, se kterými vnitro přišlo, se nemají dotknout lidí, kteří jsou v karanténě například z důvodu návratu z dovolené. Tito lidé budou moci odvolit normálně.

Hamáček představil čtyři konkrétní opatření, která by chtěl do říjnových voleb prosadit, aby i lidé nakažení koronavirem nepřišli o své volební právo. Mezi ně patří tzv. drive-in volba z automobilu, hlasování v objektu (například v domově důchodců nebo nemocnici), na který je vyhlášena karanténa, hlasování prostřednictvím zástupce nebo výjezd speciální volební komise za voličem.

Hlasování z automobilu by bylo v Česku naprostou novinkou. Lidé by podle představy ministerstva vnitra mohli odvolit ve středu v týden voleb. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, pod kterého organizace voleb spadá, pro Deník N popsal, že stát by chtěl zavést možnost volit v autě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější