Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolik lidí mělo ve skutečnosti koronavirus? Předběžná čísla má i největší česká nemocnice

Pro zjištění přitomnosti protilátek na koronavirus pomocí rychlotestů je třeba člověka píchnout do bříška prstu. Výsledek je zhruba za čtvrt hodiny. Foto: ČTK
Pro zjištění přitomnosti protilátek na koronavirus pomocí rychlotestů je třeba člověka píchnout do bříška prstu. Výsledek je zhruba za čtvrt hodiny. Foto: ČTK

Fakultní nemocnice Motol v Praze si dělá vlastní průzkum promořenosti koronavirem mezi zdravotníky. První výstupy ukazují výrazně vyšší čísla, než odhalilo jarní celostátní testování protilátek. Informace o počtech lidí, kteří tuto nemoc prodělali bez příznaků, by mohly určit, nakolik je tento virus nebezpečný a jaké je skutečné procento úmrtí či komplikací nemoci covid-19.

Velká studie promořenosti, kterou v dubnu zorganizovalo ministerstvo zdravotnictví, ukázala, že protilátky proti koronaviru mělo jen několik promile testovaných – konkrétně 107 z 26 549 lidí.

„Imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, konkrétně se pohybuje v řádu jednotek promile. Celopopulačně se výskyt pozitivity protilátek pohybuje v rozsahu 0–1,3 procenta,“ uvedl po skončení studie ministr Adam Vojtěch.

Fakultní nemocnice Motol se nyní rozhodla udělat si svůj test promořenosti mezi zdravotníky. „Děláme si vlastní sledování našich zdravotníků. Zajímalo nás, jaká je situace. Ukazuje se, že řada průběhů je bezpříznakových. Chtěli jsme vědět, kolik takových zdravotníků se už s onemocněním setkalo,“ potvrdila Deníku N Anna Šedivá, vedoucí Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol.

„Prozatimní výsledky prvních vyšetření ukazují pozitivitu přibližně kolem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější