Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když vám řeknou, co by neměli, ptejte se, proč to dělají

Nový lék, nová naděje. Foto Thought Catalog on Unsplash.
Nový lék, nová naděje. Foto Thought Catalog on Unsplash.

Česká jaderná chemička zabíjí nádory miniaturními přesně zamířenými radioaktivními střelami, zatímco Facebook se nám snaží vlézt do bytu a rozhlížet se tam. Google vyhrožuje zdražením telefonů, technici na Bajkonuru nemají klidné spaní a k Merkuru letí hodně pomalá kosmická loď. A informace unikají, ač by neměly. Čtěte dnešní Týden s vědou a technikou.

Švýcarský farmaceutický gigant Novartis kupuje za 2,1 mld. dolarů firmu Endocyte. Pro nás je tahle zpráva zajímavá díky tomu, že velkou část hodnoty zakoupené firmy tvoří lék jménem PSMA-617. Ten vlastnila německá společnost ABX, kterou zas nedávno koupil Endocyte. A členkou čtyřčlenného týmu, který lék vyvinul a od nějž ABX získala licenci, je česká jaderná chemička Martina Benešová. Pracuje dlouhodobě v Německu, ale úspěchy našich lidí v cizině nás rozhodně a právem zajímají. A tenhle úspěch má pro některé nemocné a jejich rodiny cenu nesrovnatelně vyšší než všechny Jágrovy góly.

PSMA-617 se nyní chystá již do třetí fáze klinických testů, což je předposlední síto, kterým musí projít před schválením. Jistotu, že dojde na jeho komerční využití, zatím nikdo mít nemůže a investice Novartisu je poněkud hazardní, ale to je v tomto oboru běžné. I kdyby však lék neprošel, použitý nápad je natolik nosný, že určitě půjde rozvíjet dalšími směry.

Pomocí PSMA-617 se má léčit specifické nádorové onemocnění, rakovina prostaty v pokročilém stádiu – tedy metastázující, a to především do kostí. Léčivou složkou je radionuklid, který ničí nádorové buňky. Trik je v tom, že PSMA-617 se váže na bílkovinu specifickou pro tento druh nádorů. Nádorové buňky tak napřed vyhledá a pak je může zasáhnout s neobyčejnou přesností – která je nezbytná, chceme-li ozářením zabít nádor, nikoli pacienta. Stejný postup lze v principu využít pro různé vysoce toxické látky, které lze použít jen tehdy, dopravíme-li je na přesné místo, jinak nadělají víc škody než užitku. Obecně se tomuto typu léků říká SMDC (small molecule drug conjugates) a jde o jednu z nejnadějnějších moderních metod boje s rakovinou. Nápad použít radionuklid je originální, a pokud uspěje v klinických testech, zas to o něco rozšíří možnosti terapie. Nicméně pozor na časopisecké titulky o zázračné a vše řešící léčbě – kdykoli je v souvislosti s rakovinou uvidíte, je to jasný signál, že dál byste číst neměli. Bohužel.

Facebook má pro vaši domácnost danajský dar

Pro čtveřici vedoucích digitálních firem – Amazon, Apple, Facebook a Google – by se asi vyplatilo zavést samostatnou rubriku. (Možná dokonce pro každou z nich zvlášť.) V uplynulých dnech z nich vzbudil nejvíc zájmu Google, a to hrozbou, že nám zdraží mobilní telefony, protože začne výrobcům účtovat citelné částky za své aplikace.

K pochopení situace je třeba znát kontext. Evropská komise před časem došla k závěru, že Google

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden s vědou a technikou

Vesmír

Zdravotnictví

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější