Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak bojovat proti sexuálnímu násilí a přitom v mužích nezabít tygra?

Aby se lépe žilo ženám i mužům… Foto: Adobe Stock
Aby se lépe žilo ženám i mužům… Foto: Adobe Stock

Esej Karla Hlaváčka: Výpovědi bezmála čtyř desítek žen, které v Deníku N promluvily o svých zkušenostech se sexuálním obtěžováním a násilím, rozproudily v nejrůznějších médiích i na sociálních sítích intenzivní debatu o tom, jak by se dalo takovému jednání v co největší možné míře zabránit. Sociolog Karel Hlaváček se zamýšlí nad tím, co k sexuálním útokům muže vede a jak se může projevit, když se v nich různými zákazy potlačí „tygr“.

Seriál výpovědí v Deníku N by se dal označit za jakousi zdejší ozvěnu kampaně #MeToo, která se v roce 2017 rozjela ve Spojených státech. Mnohá ze svědectví žen jsou otřesná, a je tudíž dobře, že se na veřejnost prodírá poměrně silný hlas, který říká: „Tak takhle by to nešlo.“ Ve společnosti totiž existují jakési morální linie, které každý více či méně vědomě vnímá a podle nich se chová.

A svědectví mnoha žen nám sdělují, že současné nastavení morální linie v oblasti vyjadřování sexuálního zájmu a genderových rolí vede k masovému sexuálnímu obtěžování a znevažování druhých na základě pohlaví. Posuňme tyto linie tak, abychom se i my ženy mohly cítit dobře, sdělují. Nezbývá než s nimi souhlasit a snažit se jim vyjít vstříc.

Věc sama přesto zasluhuje důkladné promýšlení. Ne všechno je tak jednoduché, jak se zdá na první pohled. První z problematických věcí je otázka sexuálního násilí. Ženy si stěžují, že jsou vnímány jako pouhé sexuální objekty, což právě vede k tomu, že se muži projevují násilnicky. Sexuální násilí je širokospektré: nejde zdaleka jen o znásilnění, ale i o osahávání v tramvaji, nebo dokonce i jen upřený vyzývavý pohled. To vše jsou určité formy útoku.

V otázce sexuálního násilí ale naše společnost bohužel klepe na dveře problému, který není ve svém rámci schopna vyřešit. Naše civilizace je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Esej

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější