Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvojaká Zikmundova hra nakonec ošálila i husity. Jeho sen se splnil, uznali ho českým králem

Zikmund Lucemburský. Dobový portrét. Kunsthistorisches Museum, Vídeň
Zikmund Lucemburský. Dobový portrét. Kunsthistorisches Museum, Vídeň

Před šesti sty lety, 28. července 1420, byl ve Svatovítské katedrále korunován za českého krále Zikmund Lucemburský. O tradičním průvodu Prahou, při němž rozjásaný dav vítal českého krále, si ale mohl nechat jen zdát. Husity ovládaná metropole Zikmunda neuznala a trvalo více než šestnáct let, než byl do pražských hradeb vpuštěn. Pro jedny a padouch, který poslal na hranici Jana Husa, pro druhé právoplatný dědic trůnu a jeden z nejschopnějších panovníků své doby. Proč nakonec zejména husitská šlechta a duchovní kolem Jana Rokycany Zikmunda za panovníka přijali?

Zikmund Lucemburský se narodil 14. února 1368 jako druhorozený syn Karla IV. Záhy získal uherský trůn, v letech 1410–1411 se mu podařilo přidat ke svatoštěpánské koruně i říšský diadém. Zikmund se nicméně nikdy netajil tím, že by se rád ujal i Českého království, kde vládl jeho starší bratr Václav IV.

Již na konci 14. století dával Zikmund své ambice najevo tím, že se tituloval jako „dědic české koruny“. V Čechách a na Moravě si zároveň budoval rozsáhlou síť spojenců. Poprvé si zde vyzkoušel vládnout v letech 1402–1403, kdy spravoval zemi v roli místodržitele za zajatého krále Václava. Jeho působení nicméně vzbuzovalo spíše rozpaky. Kořistnická politika mu zjednala víc nepřátel než spojenců, a když zemi opouštěl, nikoho to příliš nemrzelo.

Zikmund počítal s tím, že se do Prahy dříve či později vrátí, jistě však netušil, že to bude trvat celých 33 let. Situaci v Čechách neztrácel ze zřetele, zejména když se stále jasněji ukazovalo, že Václav IV. nezplodí legitimního potomka a cesta na trůn bude otevřena. S nástupnictvím Zikmunda počítala i česká šlechta, která ho titulovala slovy „náš dědic a pán“.

Lucemburk ale se znepokojením sledoval náboženské rozštěpení země, v níž stále více stoupenců získávalo reformní hnutí kolem Jana Husa, vnímané ovšem celou Evropou jako hereze. Zikmund byl rozený politik a dokázal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější