Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neurolog: Borelióza se umí maskovat za jiné nemoci. Nakažených je desetkrát více, než uvádějí oficiální čísla

Neurolog Tomáš Bouzek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Neurolog Tomáš Bouzek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nemoc přenášená klíšťaty dokáže v pokročilé fázi zasáhnout celý nervový systém člověka. Boreliózu je přitom leckdy obtížné odhalit, protože má podobné příznaky jako například roztroušená skleróza. Pražský neurolog Tomáš Bouzek v rozhovoru pro Deník N upozorňuje, že u některých pacientů se na boreliózu přijde až po několika nesprávných diagnózách.

Do vaší ordinace přicházejí pacienti, u kterých borelióza zasáhla nervovou soustavu. Jaké mají potíže?

Jsou to mnohdy těžké příznaky, od ostrých bolestí končetin či páteře přes ochrnutí lícního nervu, obvykle jednostranné oslepnutí, občas i rozvíjející se boreliový zánět mozku s poruchami soustředění, koordinace, demencí.

Měl jsem tu i případ pacienta, který se léčil na psychiatrii pro úzkosti a deprese, a lékař po čase začal mít podezření ve spojitosti s jeho bolestmi kloubů na boreliózu. To se potvrdilo a po odléčení přešly i deprese a úzkostné stavy.

Jak rychle se bakterie boreliózy dokážou dostat do nervové soustavy člověka?

Obecně se uvádí dva až tři měsíce, měl jsem ale pacienta, u kterého se začala rozvíjet boreliová encefalitida zhruba šest týdnů od přisátí klíštěte. Ale to je spíše výjimečné, navíc nikdy nejde s jistotou říci, z kterého klíštěte aktuální nákaza je. Na druhou stranu je třeba říci, že imunita většiny lidí se s boreliózou umí poprat a uzdravit sama bez komplikací. Ale zhruba u deseti procent nemocných můžeme předpokládat komplikace.

Někteří pacienti se nám v článku svěřili s tím, že jim praktičtí lékaři neudělali včas laboratorní vyšetření na boreliózu, i když hlásili, že měli klíště. K odborníkům se pak dostávají, až když už mají pozdější fázi onemocnění. Jakou s tím máte zkušenost?

Mám podobné zkušenosti. Na druhou stranu nelze odebírat protilátky po každém přisátí klíštěte – vznikne strašně moc údajů, které musí někdo vyhodnotit, utratíme za to miliardy a všichni se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější